Mersin Deniz Müzesi

admin
|

Mersin Deniz Müzesi, Türkiye’deki altı deniz müzesinden biri. İstanbul Deniz Müzesi, Çanakkale Deniz Müzesi başta olmak üzere İskenderun, İzmir ve Kocaeli’deki müzeler arasında olan müze, Türk Deniz Kuvvetleri‘nin tarihi hakkında bilgi alabileceğiniz güzel bir müze.

Osmanlı döneminden Cumhuriyet’in başlangıcına kadar olan süre zarfında yer alan önemli gemileri, olayları ve eserleri sergileyen Mersin Deniz Müzesi‘ni gezmek için 1 – 1,5 saat yeterli.

Dolu dolu olan müzede metinsel ayrıntılara da yer verilmiş. Müzede bildiğimiz olaylar ve kişiler olduğu kadar, tarihin seyrini değiştirmiş tanımadığımız birçok kişiyi de öğreniyoruz.

Salonda bulunan vitrinlerde Türk denizcilik tarihinin her dönemine ait denizci kıyafetleri, icatlar, silahlar, çeşitli arma modelleri, gemi modelleri, dürbünler, deniz pusulaları gibi denizcilik ile ilgili birçok obje bulunuyor.

Tarihte deniz savaşlarının tuval üzerine yağlıboya ile boyanmış tabloları da görebilirsiniz. Deniz savaşlarının tasvir edildiği tablolar, dönemin savaşlarına ilişkin görsel bir fikrinizin olmasını sağlıyor.

Mersin Deniz Muzesi Piri Reis
Mersin Deniz Muzesi Kiyafetleri

Çaka Bey, ilk Türk denizcisi. Roma’ya karşı savaşlar düzenlemiş. İzmir ve Selçuk’ta tersaneler kurmuş ve faaliyetleri ile Türk Deniz Kuvvetleri’nin temeli atılmış.

Cerbe Adası, Kanuni Sultan Süleyman döneminde, Cerbe Deniz Savaşı ile kazanılan bir zafer olmuş. Bunun gibi Osmanlı İmparatorluğu’nun hangi koşullarda, hangi komutanlarla nereleri, nasıl fethettiği ayrıntılı olarak panolar aracılığıyla anlatılıyor.

Mersin Deniz Muzesi Ataturk Bolumu
Mersin Deniz Muzesi Objeler

Müzede çeşitli olaylara ayrıca yer veriliyor. Bunlardan biri 1953 yılında 86 kişilik mürettebatı ile batan Türk denizaltısı Dumlupınar. Batmanın sebebi Çanakkale boğazı Nara Burnu açıklarındaki Naboland adındaki bir İsveç kuru yük gemisiyle çarpışmalarıdır.

Gemiden yalnızca 5 kişi kurtarılabilmiştir. Dumlupınar Faciası adındaki bu acı olaya ait gezete küpürleri, haberler ve şehit olan askerlerin isimlerini görebilirsiniz.

Mersin Deniz Muzesi Yeralti Ekipmani Dalgic Kiyafeti
Mersin Deniz Muzesi Pusula

Müzede bilgi verilen bir büyük kaza da Ertuğrul Kazası‘dır. II. Abdülhamit zamanında Osmanlı’yı ziyaret eden Japonya İmparatoru’na karşılık olarak Osmanlı da geri ziyaret yapmak ister ve bunun için ellerindeki en iyi savaş gemisi tahsis edilir. Bu geminin adı Ertuğrul Fırkateyni‘dir.

1889 yılında yola çıkan fırkateyn, çeşitli limanlarda ara ara duraksayarak 1890 yılında Japonya’ya varır. 3 ay burada kalır. Geri dönüş sırasında tayfuna yakalanan fırkateyn, kayalara çarparak batar ve net bir sayı verilememekle birlikte 607 mürettebattan 69 denizci kurtarılır.

Ertuğrul Fırkateyni’nin battığı yer, Japonya tarafından dikilen anıt, Ertuğrul Fırkateyni’nin maket modeli vefırkateyni tasvir eden tablolar bu alanda görülebilir.

Mersin Deniz Muzesi Ertugrul Firkateyni Maketi
Mersin Deniz Muzesi Ertugrul Firkateyni Tablosu

Mersin’in Yenişehir ilçesinde bulunan müzenin yapımı 2010 yılında tamamlanmış ve ziyarete açılmış. Mersin Deniz Müzesi’nde Müzekart geçmiyor. Ayrıca fotoğraf çekimleri için de ekstra ücret talep ediyorlar.