Anadolu’dan Batı’ya yapılan yolculukların geçiş noktalarından biri olan Sultanhisar Nysa Antik Kenti, Aydın‘da zeytin ağaçlarının egemen olduğu bir bölgeye kurulmuş. 20. yüzyılın başlarında başlanan kazı çalışmaları günümüze kadar devam etmiş.
Nysa Antik Kenti ortasından geçen bir nehirle ikiye ayrılıyormuş ve iki bölge de aradaki bağlantıyı bir köprü vasıtasıyla sağlıyormuş.
Amasya doğumlu ünlü coğrafyacı Strabon gibi birçok insanın burada eğitim aldığı biliniyor. Yaklaşık 40bin kişilik antik kentteki Gymnasium ve kütüphanenin varlığı buranın bir eğitim merkezi olduğunu gösteriyor.
Antik kente ulaşım için kullanılan asfalt yol antik kentin tam ortasından geçiyor. Aracımızla antik kente giriş yapıp tiyatroyu geçiyoruz ve şehrin üst tarafına devam edip ilk virajda aracımızı park ediyoruz. Kısa bir süre yaya yürüyerek şehrin sütunlu caddesine varıyoruz öncelikle.


Sütunlu caddenin batısına MS 1. yüzyılda inşa edilmiş bir meclis binası bulunuyor. Yaklaşık 700 kişilik olan Bouleuterion, kentin yaşlıları tarafından birçok kültürel ve politik toplantılara hizmet etmiş, önemli kararların alınmasını sağlamış.
Üstü açık bina mı olur demeyin, çünkü bu yapının inşası tamamlandığında dört tarafı duvarlarla çevrili, çatı ile örtülü bir binaydı. Sonraları zamana dayanamayıp yıkılmış tabii.


Nysa Antik Kenti‘nin tiyatrosu yaklaşık 10 bin kişilik. Kalabalık bir nüfusa sahip Nysa’nın tiyatrosu günümüze kadar iyi bir şekilde gelebilmiş. Bulunduğu ovaya hakim bir yamaca kurulu olan tiyatronun harika bir manzarası var.
Tiyatronun sahnesindeki demir parmaklıkların ardında yapılan kazılar sonucu bulunan ve çıkarılan taş eserleri görebilirsiniz. Eserlerin bir kısmı Aydın Arkeoloji Müzesi‘nde sergileniyor.


Tiyatronun en tepesine çıkıp karşıdaki ovaya baktığınızda küçük bir yarık görürsünüz. O bölge bir kısmı bugün toprak altında kalan Stadion yapısıdır.
Tiyatrodan önündeki asfalt yoldan birkaç metre aşağı doğru inince stadyumun kuzeyde kalan basamaklarını ve köprüyü daha rahat görebilirsiniz.


Nysa Antik Kenti tiyatrosunun 150 metre güneybatısında Nysa’ya ait başka bir yapı yer alıyor. Anadolu’nun korunmuş en iyi kütüphanelerinden biri burada.
Yapıya dikkat ederseniz Efes Antik Kenti‘ndeki Celcus Kütüphanesi ile benzerlik gösteriyor. Bahsetmiştik ya burası eğitim merkezi diye. İşte bilgilerin kaynağı burada korunuyordu.

Nysa Antik Kenti giriş ücreti ve ziyaret saatleri nelerdir?
Antik kentine ücret karşılığında giriş yapabilirsiniz, Müzekart’ınız varsa ücretsiz. Nysa’ya doğru giderken işlemlerinizi yol üzerine yapıyorsunuz. Yazın 19:00’a, kışın 17:00’ye kadar ziyaret edilebiliyor.
Nysa Antik Kenti nerede ve nasıl gidilir?
Nysa’ya ulaşım Denizli Aydın karayolu üzerinden mümkün oluyor. Sultanhisar ilçesine döndükten 3km sonra Nysa Antik Kenti’ne varıyorsunuz. Aydın Nysa Antik Kenti arası 30km ve yaklaşık 30dk’lık bir yolculukla antik kente ulaşılabiliyor. Sultanhisar’dan da mesafe 2,5km.