rotasenin.com

Polonezköy Tabiat Parkı: Kahvaltı Mekanları ve Aktiviteler

Eğer İstanbul’da yaşarken yoğun şehir hayatından kaçmak ve biraz doğa ile baş başa kalmak isterseniz, ilk tercihlerinizden biri Beykoz ilçesinde yer alan Polonezköy olmalı. İstanbul’un Anadolu yakasında yer alan, eskiden Polonyalıların yaşam alanı olan bu köy, kuş sesleri ve yeşil doğasıyla bir cennet köşesini anımsatıyor.

Polonezköy hafta sonu kahvaltısı için ideal yerlerden biri. Şehrin yoğunluğundan bunalıp, temiz hava alıp doğada biraz vakit geçirmek isterseniz, Polonezköy Tabiat Parkı hemen yardımınıza yetişiyor.

Polonezköy kahvaltı mekanları

Polonezköy’de bulunan işletmeler köy kahvaltısı ve serpme kahvaltı hizmeti de veriyor. Bahçelerde et mangal da yapabilir, akşam yemekleri yiyebilirsiniz.

Bu işletmelerin çoğu yeşillikler içinde, hamağı olan, dinlendirici bir ortama sahip işletmeler. Ancak Polonezköy’de olmasından dolayı 250 TL ile 600 TL arasında değişiyor. Günübirlik ziyaretçiler için de piknik alanları mevcut.

Stella, Polonezköy

Stella, Polonezköy’deki kahvaltı mekanları arasında, ormanı yukarıdan gören konumu, yeşil atmosferi, ahşap yel değirmeni ve doğrudan ormana bağlantısı, diğer yerlerden bir adım öne çıkarıyor.

Polonezkoy Kahvalti Mekanlari Yerleri
Ekin Yalgin

Çocuk parkı da bulunan bu mekan, çocuklu aileler için ideal. Kendi yemeklerinizi pişirebileceğiniz bir mangal da mevcut. Ormana karşı hamakta vakit geçirmekse ücretsiz.

Adres: 75.Yıl Cad, 34820 Polonezköy, Beykoz/İstanbul

Yeji Dohoda, Polonezköy

Yeji Dohoda, Polonezköy’deki 18 dönümlük bir bahçede kahvaltı sunan bir yer. Kahvaltıda, lezzetli peynir ve zeytin çeşitleri, ev yapımı reçeller, bal, kaymak, tereyağı, söğüş tabağı, yeşillikler, salam, sigara böreği, kızarmış patates, pişi, yumurta ve demlik çay bulunuyor. Ekstra olarak sucuklu yumurta ve menemen de sunuluyor.

Adres: Polonez, Beykoz Cd. No:31, 34829 Beykoz/İstanbul

Polina, Polonezköy

Polina, İstanbul’daki doğa içinde kahvaltı yapılacak yerler listesinde de bulunan bir mekan.

Ev yapımı pastaları, reçelleri, kıtır köy biberleri, kızarmış patates halkaları ve Cabbar isimli papağanı ile tanınan Polina, yeşillikler içinde başka bir Polonezköy noktası. Kahvaltı sonrası kestane veya böğürtlen Rolada, Madonna veya çikolatalı Polina pastasını denemeden ayrılmayın.

Adres: 75. Yıl Cad. No: 26 Beykoz/İstanbul

Karçma Kriha

Karçma Kriha, Polonya’nın özgün estetiğini taşıyan bir mekan ve çevresindeki ferah açık bahçesi ve kışın bile gözlerinizi bayram ettirecek bir kış bahçesiyle öne çıkıyor.

Polonezkoy Kahvalti Fiyatlari Secenekleri
Ekin Yalgin

Kahvaltısının çeşitliliği ve lezzeti orta düzeyde; çok olağanüstü bir deneyim sunmuyor ama hayal kırıklığına da uğratmıyor. 6 tür peynir, reçel çeşitleri, bal ve kaymak, tereyağı, salam, yeşil ve siyah zeytinler, domates ve salatalık ile menemen servis ediliyor.

Adres: Beykoz Yolu No:19 Polonezköy/İstanbul

Villa Polonez

Polonezköy’ün nefes kesen vadi manzarasının tüm hakimiyetine sahip Villa Polonez, kahvaltıya dair her şeyi bir seremoni haline getiriyor. Yemyeşil bir tablonun içindeki bu mekan, lezzet skalasının zirvesinden bir kahvaltı serüveni vadediyor. Sofralarda yerini alacak olan beyaz peynir, taze ve eski kaşar, çeçil ve tulum peyniri gibi peynir çeşitlerinin yanı sıra, mevsim yeşillikleri de tabaklarda yerini alıyor.

Vişne, portakal ve incir reçelleri, bal ve kaymak tereyağı, hep bir arada ve tam bir uyum içinde damaklara hitap ediyor. Nutella ve sosis, lezzeti zenginleştirirken, sahanda sade ya da sucuklu yumurta seçenekleri ile tamamlanan kahvaltı, kızarmış patates ve sigara böreği ile taçlandırılıyor.

Taze sıcak ekmek ve simit, her dilimiyle bu kahvaltı deneyimini daha da özel hale getiriyor. Sınırsız çay servisi ile çay tutkunları da düşünülmüş. Farklı lezzetler arayanlar için ise, ekstra ücretle sunulan muhlama ve menemen seçenekleri bulunuyor.

Adres: Polonez, Seyri Caddesi Aytaç Çıkmazı No:2, 34829 Beykoz / İstanbul

Leonardo, Polonezköy

Leonardo’da Polonya, Avusturya, Fransız ve Slav mutfaklarından örnekler bulabileceğiniz açık büfe kahvaltı sadece pazar günleri (09:00-15:00 arası)  sunuluyor.

Polonezkoy Kahvalti Mekanlari Yerleri
Ekin Yalgin

Hafta içi ve cumartesi günleri serpme kahvaltı seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Leonardo’nun kiraz ağaçlarıyla dolu bahçesinde ev yapımı ekmekler, reçeller, özel sucuk ve özel olarak hazırlanan omletle kahvaltı yapmak büyük keyif.

Adres: Polonezköy Cumhuriyet yolu No:1 Beykoz / İstanbul

Pamera Garden, Polonezköy

2500 metrekarelik geniş bir yeşil alana ev sahipliği yapan Pamera Garden, misafirlerine sadece serpme kahvaltı sunmakla kalmıyor, aynı zamanda vagon bungalovlarda konaklama ve düğün organizasyonu hizmetleri de sağlıyor.

Hem yazın açık alandaki masalarında, hem de kışın soba etrafında servis edilen kahvaltıda, karışık kızartma, sigara böreği ve ızgara hellim gibi özellikler ön plana çıkıyor.

Polonezköy tarihi

Polonezköy 1830’lu yıllarda yaşanan Polonya Ayaklanması ile Polonya’nın işgali sırasında hüküment başkanı olan, daha sonra sürgünlerin lideri olarak başa geçen Prens Adam Czartoryski tarafından Padişah Abdülmecit‘in izniyle kurulan yerleşim yeridir Polonezköy.

Başına geçen Polonyalı şair Michal Czajkowski, İslam dinine geçerek Mehmet Sadık Paşa ismini almış ve 1842 yılında Osmanlı İmparatorluğu ile yaptığı bir anlaşma neticesinde, bugün Polonezköy adı verilen, 5000 dönümlük araziyi kiralayarak Polonyalı halkın yerleşim yerini oluşturmuştur.

Polonezkoy Adam Mickiewicz Sokagi Tabelasi
Polonezkoy Tabelasi

Bugün, sürgüne gönderilen insanların torunlarının yaşadığı ve yerli halkın kendi dillerini konuştuğuna şahit olabileceğiniz Polonezköy’e aynı zamanda, Adam Czartoryski adına, Adam’ın Tarlası anlamına gelen Adampol de denmekte.

Osmanlılar tarafından Adamköy ve Polonya Köyü olarak adlandırılan bölgeye 1923 yılında Polonezköy adı verilmiş.

Müslümanlığı kabul eden diğer bir Nazım Hikmet‘in Polonyalı büyükbabası, sonradan ismini Mustafa Celalettin Paşa olarak değiştiren General Borzecki ile birlikte ülke genelindeki Polonyalı asker ve sivil mültecileri toplayarak 8000 kişilik alay ile 1853 – 1856 yılları arasında yaşanan Kırım Harbi’ne Osmanlı saflarında katılırlar.

Adını Polonyalı halktan alan ve 1994 yılında Bakanlar Kurulu tarafından İstanbul’un ilk tabiat parkı ilan edilen Polonezköy, İstanbul’daki tabiatı güzel ender yerlerden biri.

Çeşitli ağaçları ve bitki türleriyle adeta bir oksijen deposu olan Polonezköy, bisiklet ve yürüyüş parkurlarıyla doğada spor sevenlerin ilgisini çekiyor.

Polonezköy Gezilecek Yerler Haritası
Polonezköy Gezilecek Yerler Haritası

Polonezköy’de ne yapılır?

Polonezköy yürüyüş parkuru: 4800 metre uzunluğundaki yürüyüş parkurunun başlangıç noktası, Polonezköy’e girerken tabelalar aracılığı ile kendisini belli ediyor. İstanbul’daki birkaç iyi yürüyüş parkurundan biri olan Polonezköy yürüyüş ve koşu parkuru girişinde, otomobiliniz için park alanları mevcut.

Polonezköy yürüyüş parkurunun sonu Polonezköy’ün köylerinden birine çıkıyor. Başlangıç noktasına ulaşmak için geri dönmenize gerek yok. 4800 metrelik parkur sonunda, yaklaşık 15 dakikalık bir yürüyüşten sonra başlangıç noktasına ulaşabilirsiniz.

Polonezkoy Yuruyus Parkuru
Polonezkoy Yuruyus Yolu

Bisiklet turu: Dünya standartlarında belki de ilk defa Türkiye sınırlarında Polonezköy’de yapılan bir bisiklet parkuru var. Federasyonun düzenlediğini bazı yarışlarda bu parkur kullanılıyor.

Polonezköy Kiraz Festivali: Her yıl Haziran ayının ilk ve 2. hafta sonlarında Polonezköy Kiraz Festivali düzenleniyor. Güncel tarihleri Haziran ayına doğru araştırın mutlaka.

Polonezköy’de gezilecek yerler

Hazır gitmişken Polonezköy’de gezilecek yerler nerelerdir? İstanbul’un sakin yerlerinden biri olan Polonezköy’de gezilecek tarihi ve turistik yerler nereler, sırasıyla bakalım.

Zofia Rizi Anı Evi

Polonezköy’de gezilecek yerler arasında olan anı evi, Polonezköy’ün en eski evlerinden biridir. 1863 ayaklanmasına katıldıktan sonra Ruslar tarafından Sibirya’ya sürülen, ardından kaçarak İstanbul’a gelen Wincenty Rizi tarafından 1882 yılında inşa edilen ev bugün, içerisinde Rizi ailesi ile ilgili fotoğraflar ve dokümanların, sergilendiği bir sergi evi olarak kullanılıyor.

Polonezkoy Zofia Ani Evi
Polonezkoy Ani Evi Anilari

Kızı Zofia ise köyün sosyal hayatına elinden geldiğince destek vermiş, Polonya’nın örf ve adetlerini yaşatmaya çalışmış, annesi ve babasını hayatlarının sonuna kadar bakmıştır. Zosia Teyze’nin Anı Evi (Dom Pamieci Cioci Zosi), 1882 yılından bugüne kadar ayakta durmayı başarmıştır.

Mimarisi ve yemyeşil bahçesi ile Polonya köy evi mimarisi hakkında net bir bilgi veren anı evi Cumartesi ve Pazar günleri 11:00 – 13:00 ve 14:00 – 16:00 saatleri arasında küçük bir ücret vererek ziyaret edebilirsiniz.

Polonezkoy Ani Evi Gezisi
Polonezkoy Ani Evi Yatak Odasi

Czestochova Meryem Ana Kilisesi

Polonezköy’ün, 1842 yılında Mukaddes Anna Mabedi adı verilerek inşa edilen ilk dini yapısının 1894 tarihinde gerçekleşen bir deprem sonucunda yıkılmasının ardından, 1914 yılında inşa edilen Czestochova Meryem Ana Kilisesi (Częstochowa’s Mother Mary Church) görülmeye değer yerler arasında. (41.10993, 29.20745) Kapalıysa ve bilgi almak isterseniz Polonezköy Leonardo Restaurant’a danışabilirsiniz.

Ağaç Heykel Sergisi

Polonezköy’ün girişinde yer alan Ağaç Heykel Sergisi, Kültür Evi’nin hemen önünde kendisini belli ediyor. Kenarındaki banklarda oturup dinlenirken bir yandan da Türk ve Polonyalı sanatçıların ağaçtan yapılmış heykellerini inceleyebilirsiniz.

Bu eserler 2004 yılından beri, Polonezköy Açık Hava Ahşap Heykel Müzesi adı altında sergileniyor.

Polonezkoy Agac Heykel Sergisi
Polonezkoy Agac Heykel Muzesi

Polonezköy Tabiat Parkı nerede?

Hafta sonu veya günübirlik olarak tercih edilmesi mümkün olan Polonezköy’ün boğaza uzaklığı yaklaşık 20 kilometre. Yolu asfalt olduğu için herhangi bir sıkıntı da çıkarmıyor.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü geçtikten sonra ilk sapak olan Kavacık sapağına girin. Yaklaşık 15km (20dk) sonra Polonezköy sınırlarına varmış olursunuz. Anadolu Yakası’ndan gelecek olanlar da aynı yolu izleyebilirler.

Şahsi aracı olmayanlar ve otobüs ile gitmeyi tercih edenler için otobüs seferleri de mevcut. D1 Polonezköy – Üsküdar/Kadıköy hattı ile Kadıköy’den başlayıp Altunizade ve Ümraniye de dahil birkaç durak sonra Polonezköy’e ulaşılır. Bu otobüs hattının hafta sonları aktif olduğunu da hatırlatalım.