Tektonik hareketler sonucu oluşan İznik Gölü, Türkiye’nin 5. büyük gölü. En derin noktası 65 metre olan bu göl, zeytinliklerle çevrili toprakların arasında bulunuyor. Bölgenin turistik yönünü güçlendiren göl, aynı zamanda bölgenin su ihtiyacını da karşılıyor. İznik Gölü’nde ne yapılır demeyin, gölün çok fonksiyonlu, turistik bir yapısı var.
İznik, birçok tarihi eser barından güzide kentlerimizden biri. Bu tarihi yerlerin bir kısmı İznik Gölü’nün suları altında kalmış zaman içinde. Keşfi çok eski olmayan ve kazı çalışmaları ile çeşitli araştırmaların yürütüldüğü bu antik yapılar arasında bir bazilika bulunuyor.
Hristiyanlığın yasak olduğu dönemlerde, 16 yaşında Aziz olan Neophytos, İznik Gölü kıyısında öldürülmüş. Hristiyanlığın serbest olduğunu ifade eden Milano Fermanı çıkınca, Aziz Neophytos’u sevenler, bugün sular altında kalan Aziz Neophytos Bazilikası‘nı inşa etmiş.
Kazılar devam ettiğinden, bazilikanın bulunduğu alan yüzmeye ya da kano gezilerine açık değil, kilise kalıntılarının etrafı koruma amacıyla dubalarla çevrili.
İznik Gölü’nde ne yapılır?
Yüzme: İznik Gölü, yüzmeye elverişli bir göl. Öyle ki plajları bile var. İznik Gölü plajlarından biri İznik şehrinin batısında yer alan Senato Sarayı kalıntılarının yanındaki kum plaj. Şehir merkezine yakınlığı ile bölge halkının tercih ettiği plajlardan biri.


Kano: İznik Gölü, kano etkinliği için de ideal bir nokta. Her yıl 31 Mart – 2 Nisan tarihleri arasında İznik Kano Festivali‘nde onlarca sporcu birbiriyle yarışıyor. Festivale katılmak için kanonuzun olması gerekiyor tabii, ancak festival haricinde İznik Gölü’nde kano kullanmak isterseniz, bu da mümkün.
İznik Gölü çevresinde kano kiralama hizmeti veren yerler var. Özellikle gün batımına karşı, gölün ortasında kürek çekmek mutlaka yaşanması gereken bir deneyim.
İznik Gölü piknik alanları ve kahvaltı
İznik Gölü çevresinde çok sayıda restoran, hem kahvaltı hizmeti, hem de gün batımında akşam yemeği hizmeti sunuyor. İznik Gölü kahvaltı mekanları size göre değilse, masa, sandalye ve kahvaltılıklar gibi kendi malzemelerinizi alarak göl kenarında güzel bir kahvaltı yapabilirsiniz.


Gölün etrafını dolaşan asfalt yol, çoğu zaman gölün birkaç metre uzağından geçiyor. Bu da demek oluyor ki istediğiniz yerde göle yaklaşıp göl kenarında kahvaltı yapabilirsiniz.
İznik Gölü’nde çadır kampı alanı
İznik Gölü çevresinde çadır kurmak, kamp yapmak da mümkün. Gölün her noktası karavan camping için de müsait.

İşletme olarak, gölün güneyinde Güllüce Köyü sınırlarındaki Doğa Muhit Camping‘i değerlendirebilirsiniz. Göl çevresinde ücretsiz çok uygun kamp alanları da var. Biraz etrafı keşfederek çadırınıza uygun bir yer seçebilirsiniz.
İznik Gölü nerede ve nasıl gidilir?
İznik Gölü, Bursa’nın Orhangazi ve İznik adlı ilçelerinin paylaştığı bir göl. Hatta Orhangazi ve İznik arasında yaz sezonunda Akşemsettin adlı bir feribot seferi bile yapılıyor.
Araba ile ulaşım çok kolay, toplu taşıma ile Yalova’dan veya Bursa’dan minibüslerle ulaşım mümkün. Pendik ve Yalova’dan kalkan feribotlarla bisikletlerinizle de gelebilirsiniz.