Softaboğan Şelalesi: Bursa Şelalelerinden En Macera Ruhlusu
Hayranlık uyandıran doğal güzellikleriyle Uludağ, her adımında sürprizlerle dolu bir cennet. Bu cennetin saklı hazinelerinden biri, Softaboğan Şelalesi. Yemyeşil ormanlar arasında, serin suların mistik bir huzur sunduğu bu şelale, macera severlerin ve doğa yürüyüşçülerinin gözde mekanlarından.
Sıradan bir şelale gezisi beklemeyin; Softaboğan Şelalesi sizi hem tarihin derinliklerine götürecek hem de doğanın en gizemli köşelerini keşfetmenizi sağlayacak. Peki, bu gizli cennete ulaşmak için hangi patikaları takip etmeli, nelere dikkat etmelisiniz?
Uludağ‘ın güzelliklerinden biri olan ve doğa yürüyüşçülerinin ilgisini çeken Softaboğan Şelalesi, yüksekten akan bir şelale değil. Birkaç metrelik bir şelale, ancak aktığı yerde derin bir havuz oluşmuş. Şelalenin üst kısmından, havuza doğru atlayanlar görmüştük gidişimizde. Ancak suyu bir Uludağ suyu olduğundan keskin bir soğuğu var.
Softaboğan Şelalesi, Krıkpınar Deresi üzerindeki birkaç şelaleden biri ve aralarında en turistik olanı. İsmini Yavuz Sultan Selim’in kardeşi Şehzade Ahmet’in kardeşlerinden birini burada boğdurtmasından aldığı söylenir.
Şelaleden sonra ise derenin ismi Balıklı Deresi olarak biliniyor ve Cumalıkızık‘a kadar akıyor. Bu dereyi takip ederek Cumalıkızık’tan Softaboğan’a ulaşan kolay bir trekking parkuru bile var.
Softaboğan Şelalesi Nerede ve Nasıl Gidilir?
Şelale, harita konumu olarak Bakacak Tepesi‘nin güneydoğusunda yer alıyor. Softaboğan Şelalesi’ne araç ile ulaşım mümkün değil. Araç yolunun olmadığı bir istikamette. Ancak iki farklı yoldan yaya olarak ulaşabilirsiniz.
Bu yolları hem gidiş, hem dönüş yolu olarak kullanabilirsiniz. Vaktinize ve ne kadar macera aradığınıza göre değişir bu tercih. Softaboğan Şelalesi için rota önerim, 1. ulaşım yolu olan dere içinden devam etmek, şelaleye vardığınızda ana yola 2. ulaşım yolunu seçmek ve dönüşü ana yol üzerinden yapmak.
Seçenek 1: İlk ulaşım yolu Çobankaya’dan Bakacak Seyir Terası istikametinde ilerlerken 700 m sonra sağ tarafta, toprak ve geniş arazinin içinden. Başlangıç koordinatı: 40°07’27.84″ N 29°08’46.77″ E
Ağaçlık olmayan ve yolun sonunda enteresan şekilli kaya parçalarının olduğu bu arazide, aracınızın yüksekliğinin el verdiği ölçüde dereye kadar inmeniz de mümkün. Dereye ulaştığınızda kuzeye dönüp 1,70 km ilerliyorsunuz ve Softaboğan Şelalesi karşınıza çıkıyor.
Bu yol boyunca hiç kimseye rastlamadık. Bölgede ayılar da görülebildiği için ve hayvanlar su içmek için dereye inebildiğinden biraz ürkmedik değil tabii. Bir ayı ile karşılaşmak istemeyiz.
Şelaleye doğru ilerleyen yol kimi zaman derenin yanındaki patika yol, kimi zaman derenin içinden geçilmesi gereken bir yol. Derede sular yüksek olmadığından dere üzerinde iri taşlara basarak atlaya zıplaya ilerlemek mümkün olmuştu.
Ama bir terlikle katedilebilecek bir yol değil. Ayağınızı saran suya dayanıklı, kaydırmaz bir sandalet en iyi seçenek bence. Böylece suya girmeye çekinmeden yol alabilirsiniz.
Seçenek 2: Softaboğan Şelalesi’ne ulaşmak için diğer yol Bakacak Tepesi’ne 900 metre mesafedeki aralıktan içeri girip dereye kadar devam etmek. Koordinat: 40°08’02.59″ N 29°08’22.73″ E
Bazı noktalarda kendisini belli eden patika yol, kimi yerlerde kayboluyor. Eğer yön duygunuz varsa, kendinize güveniyorsanız, elinizin altında GPS varsa şelaleye kadar bu yoldan inebilirsiniz.
Şelaleye orman içinden iniliyor ve şelaleye yaklaştıkça patika yolda da bir dikleşme söz konusu. Geçilemeyecek türden değil, ama yavaşça ve dikkatlice inmeniz gereken zamanlar da olacak.
Uludağ’da yapılacak şeyler arasında Softaboğan trekking parkuru bence doğası gereği deneyimlenmesi gereken bir yer. Çadır kampı yapmak için de kamp alanı, çadıra uygun araziler var yol üzerinde.
Ama dereye yakın olan bu arazilerde orman içi ve bölgede vahşi hayvanlar olduğundan tehlikeli.
Şelale rotası boyunca ne yazık ki kütlelerin bıraktığı çöpler yüzünden ortalık berbat. Çöpler, pet şişeler, donlar, yırtılmış terlikler gibi görmek istemeyeceğimiz onlarca malzeme ile dolu ortalık.
Olası bir durumla karşılaşıldığında aramanız gereken jandarma numarası 156 olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Telefon ve internet yol boyunca çekiyor.
Sonuç
Softaboğan Şelalesi, Uludağ’ın eşsiz güzelliklerinden sadece bir tanesi. Bu doğa harikasını ziyaret etmek, sadece gözlerinizi değil, ruhunuzu da doyuracak bir deneyim. Ancak unutmayın, bu eşsiz güzelliği korumak da hepimizin sorumluluğu. Yolculuğunuz sırasında çevreye zarar vermemeye özen gösterin ve doğanın bu kıymetli hediyesini gelecek nesillere aktaracak şekilde davranın.