rotasenin.com

Atatürk Arboretumu: Sarıyer Atatürk Ormanı Keyfi

İstanbul insanlarının sevdiği, sevilmeyi de hak eden yeşil bir platformdur Atatürk Arboretumu. Sarıyer’in içinde, Belgrad Ormanı’nın yanı başında enfes bir havası vardır. Ağaç parkı anlamına gelen arboretum, adından da anlaşılacağı üzere ağaç müzesi olarak kullanılan bir botanik parkıdır.

Bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla 1500’ün üzerinde bitki türünün yetiştirildiği Atatürk Arboretumu, bilimsel yönden oldukça zengindir.

1949 yılında kurulan arboretumun amacı, botanik ile ilgili olan üniversite öğrencilerine, kuruluşlara, orman mühendislerine, bilim adamlarına ve bilimsel araştırmalar ile ilgilenen herkesin canlı bir laboratuvar olarak kullanabilmesine olanak tanıyor.

Atatürk Arboretumu kuralları

Burası kendi kuralları olan özel bir yer. Gitmeden bunları bilmek isteyebilirsiniz.

  • Çantalarınızın kurcalanmasını istemiyorsanız arboretum ziyaretinizde çantanızı aracınıza bırakın, çünkü çantanızda yiyecek içecek var mı diye kontrol ediliyor.
  • İçeri su ve çocuk maması haricinde yiyecek içecek sokmak yasak.
  • Piknik yapmak, kahvaltı yapmak, mangal yakmak yasak.
  • Evcil hayvan girişi yasak.
  • Drone çekimi ya da tripod ile çekim yapamazsınız.
  • Düğün, nişan kıyafetleri ile içeri giremezsiniz. Profesyonel çekimlere konu olabilecek herhangi bir aksesuara da izin verilmiyor. Bunun için ekstra ücret ödemek gerekiyor.

Gün doğumundan gün batımına kadar olan aralıkta ziyaret edilebilen arboretumda film ve reklam çekimleri, fotoğraf ve katalog çekimleri ve evlilik, nişan, sünnet fotoğrafları çekimleri için kayda değer miktarlarda ödeme yapmak gerekiyor.

Ataturk Arboretumu Golu
Ataturk Arboretumu Yolu

6831 sayılı Orman Kanunu ve Kabahatlar Kanunu’na göre, kurallara uymayanlar hakkında işlem yapılır.

Atatürk Arboretumu giriş ücreti ve ziyaret saatleri

Atatürk Arboretum’a giriş ücretli ve özellikle hafta sonu, hafta içinden daha pahalıya giriş yapılıyor. Ataturkarboretumu.ogm.gov.tr adresinden güncel fiyatları takip edebilirsiniz.

Ataturk Arboretumu Gezisi
Ataturk Arboretumu Rehberi

2023 yılında Atatürk Arboretumu’nun güncel çalışma saatleri şu şekilde: Pazartesi günleri kapalı, Salı’dan Pazar’a kadar olan günlerde ise sabah 08:00’de açılıp, akşam 17:00’de kapanıyor. Bu saatler ziyaretçilerin planlarını yaparken dikkate alınmalıdır.

Gitmeden bilinmesi gerekenler

  • Gizli cennet bahçesi arboretuma yazın gidiyorsanız çevrede fotoğraf çektirmek için gelen birkaç gelin damat görmeniz çok olası. Gerçi Atatürk Arboretumu düğün fotoğrafları için ideal çekim noktalarından biri. Ama kalabalık olmayan bir vakte denk getirebilirseniz, kuşların cıvıltısını ve gölün sakinliğini hissedebilirsiniz.
  • Arboretumun içinde çok güzel bir de göl var, üzerinde kazların, ördeklerin, kuğuların ve hatta su kaplumbağalarının yüzdüğü. Suyun rahatlatıcı güzelliğini, gölet kenarındaki banklarda oturarak yaşamanız mümkün.

Ataturk Arboretumu Hafta Sonu Tatil
Ataturk Arboretumu Muzesi

  • Gezi güzergahı olarak, giriş yaptığınız kapının solundan başlamanızı tavsiye ederim. Birinci gölü gezdikten sonra ara yollardan devam edip ikinci göl ile turu sonlandırabilirsiniz.

Ataturk Arboretumu Gezi Rehberi
Ataturk Arboretumu Gezi Yazisi

  • Ağaçların seyir alanları birer müze niteliğinde. Bitkilerin altlarında yer alan tabelalarda, Türkçe ve Latince isimlerini öğrenebilirsiniz. Eğer siz de bitki bilimi ile ilgileniyorsanız parkın girişinde satılan Türkiye’nin Ağaçları ve Çalıları isimli kitap ilginizi çekebilir.
  • Müzenin girişindeki meydanda bulunan büyük meşe heykeli, Atatürk Arboretumu’nun simgesi haline gelmiştir. 100’den fazla meşe taksonu dikilerek Dünya Meşe Koleksiyonu oluşturulmuş.

Ataturk Arboretumu Mese Heykeli
Ataturk Arboretumu Mese Heykeli Meydani

  • Atatürk Arboretumu kahvaltı yapabileceğiniz bir yer değil, sadece doğada gezi ve fotoğraf amaçlı düşünmeniz gerekiyor burayı. Ama Emirgan Korusu’nda boğaz manzaralı sarı köşkünde kahvaltı yapabilirsiniz. Hafta içi ve hafta sonu öğleden sonraya kadar kahvaltı yapmanız mümkün.

Atatürk Arboretumu nerede?

Atatürk Arboretumu, sanılanın aksine ulaşım açısından oldukça kolay bir noktada. Hacıosman’dan sonra tabelalar aracılığıyla rahatlıkla bulabilirsiniz.

Sarıyer’de Belgrad Ormanı istikametine doğru ilerlediğinizde sağınızda kalacak su kemerini geçtikten sonra, sola dönüş yaparak, kısa bir süre sonra Atatürk Arboretumu’nun önüne çıkmanız mümkün.

Atatürk Arboretumu otobüs ulaşımı

Özel aracınız olmadan Atatürk Arboretumu’na gitmek isterseniz, İETT’nin 42HM Bahçeköy-Hacıosman hattını kullanarak Valide Sultan Caddesi’ndeki Kemerburgaz Yolu durağında inebilir, 500 metrelik bir yürüyüşle arboretumun girişine ulaşabilirsiniz.

Alternatif olarak, 42T hattıyla Taksim ve Bahçeköy arasında, 42T ve 42M hatlarıyla Zincirlikuyu Metrobüs Durağı ve Bahçeköy arasında, 42M ve 153 hatlarıyla Sarıyer ve Bahçeköy arasında seyahat edebilirsiniz. Ayrıca, M2 hattıyla Yenikapı-Hacıosman arasında ve 42HM 59RK hattıyla Rumeli Hisarüstü Boğaziçi Üniversitesi-Arıköy arasında ulaşım sağlayabilirsiniz.