Belevi Anıt Mezarı

admin
|

Belevi Anıt Mezarı olarak da bilinen Belevi Mozolesi, adı üzerinde bir kralın ölümü üzerine konması için yaptırılan krala yakışır bir yapıdır. Helenistik döneme ait bu mezar anıtı Efes Antik Kenti‘nin çok yakınında yer alıyor.

Belevi Mozolesi’nin inşası Büyük İskender‘in varislerinden olan hükümdar Lysimachus için yapılmış.

Başkenti Efes olan, Batı Anadolu, Trakya ve Makedonya’yı kapsayan imparatorluk, MÖ 281 yılındaki Corupedium Savaşı ile el değiştirdi, Lysimachus savaşta öldürüldü ve hükümdarlığı sona erdi ve I. Seleucos Nicator bölgenin hükümdarı oldu.

I. Seleucus Nicator’un torunu II. Antiochus Theos gün geldi, tahta geçti ve Lysimachus’un kendisi için yaptırdığı anıt mezarı fark etti. Başkent Efes’ten 14km uzaklığa yaptırılan bu anıt mezar, II. Antiochus Theos’un ölümünün ardından defnedildiği yer oldu. Lysimachus’un kendisi için inşa ettirdiği mezar bir başkasına kısmet oldu.

Belevi Mozolesi Gezilecek Yerler
Belevi Mozolesi Gorulecek Yerler

Halikarnas Mozolesi‘nden hatırlarsınız, kare planlı bir kaide, sütunlu bir gövde ve piramit şeklinde bir çatı. Belevi Mozolesi, yapı ve metod olarak Halikarnas Mozolesi ile benzerlik gösteriyor. Yakından da görebileceğiniz üzere dev bir kayanın oyulması ile yapılmaya başlanmış.

29×29 metre genişliğinde kare planlı olarak yapılan anıt mezarın yüksekliği 10 metreyi buluyormuş ve işlenmiş mermer plakalarla kaplanmış Kaide kısmı komple kaya, üzeride ise 28 kolonla çevrilmiş 10 metre yüksekliğinde başka bir kat bulunuyormuş.

Belevi Anit Mezari Gezilecek Yerler
Belevi Anit Mezari Gorulecek Yerler

Belevi Mozolesi’nde yapılan kazılar sonucu çıkarılan birkaç parça eser ve defin odasındaki lahit günümüzde Selçuk Müzesi ve İzmir Müzesi‘nde sergileniyor. Belevi Anıt Mezarı tellerle çevrelenmiş ve kapısı da açık değil. Açılışı veya neden açık olmayışı ile ilgili herhangi bir bilgi mevcut değil.

Belevi Mozolesi Gezi Yazisi
Belevi Mozolesi Gezi Notlari

Belevi Anıt Mezarı nerede ve nasıl gidilir?

İzmir Aydın otoyolu üzerinde Belevi’ye yakın bir konumda olan Belevi Mozolesi, Tire Yolu’na girdiğinizde karşınıza çıkan otoyol altı tünelinden geçin ve sağa dönün, yolun sonu sizi Belevi Mozolesi’nin giriş kapısına çıkarır.