Dupnisa Mağarası: Yarasaların Büyüleyici Sığınağı

admin
|

Kırklareli, Demirköy ilçesinde bulunan Sarpdere Köyü içindeki Dupnisa Mağarası, Trakya Bölgesi’ndeki ziyarete açık olan tek mağaradır.

Dupnisa Mağarası özellikleri

Dupnisa Mağarası’nın en önemli özelliği yer yer yükselen tavan yüksekliği. Uzunluğu 2.600 metre olan mağaranın ilk 1.700 metresi sulu, daha sonra merdivenlerle 30 metre yukarı çıkılıyor ve 900 metre uzunluğunda kuru bir ortam ziyaretçileri karşılıyor.

Mağaranın 150 x 60 metrelik büyük bir salonu bulunuyor ve mağaradan çıkan su Türkiye’yi Bulgaristan’dan ayıran Rezve Deresi’ni oluşturuyor. Bu nedenle mağaranın adı Bulgarca’da delik anlamına gelen dupnisa.

Dupnisa Magarasi Ici
Dupnisa Magarasi Ici 2

2003 yılında turizme açılan mağara aslında tek bir mağara değildir. Toplamda 2 kat ve 3 mağaradan oluşan Dupnisa Mağarası, milyonlarca yıllık bir oluşumun eseri.

Zengin damla taş oluşumlarına sahip mağaradaki birçok gölün büyüklüğü 2 metrenin üzerinde. Milyonlarca yıllık oluşum, sarkıt, dikit ve sütunlar görünümleri itibarıyla oldukça ürkütücü ve etkileyicidir.

Dupnisa Magarasi Ici 3
Dupnisa Magarasi Ici 4

Mağara 15 Mayıs ve 15 Kasım tarihleri arasında açık olup kışın kısmen kapalıdır. Yarasalar kış uykusu için bir araya geldiklerinde büyük koloniler oluştururlar. Mağaranın kapalı olmasının nedeni farklı yarasaların üremesine olanak sağlamaktır.

Yaz mevsiminde mağarada yarasalar olduğu için ekosisteme zarar vermemek adına yarasalara dokunmamak, dikkatlerini çekecek davranışlardan kaçınmak ve flaşsız fotoğraf çekmek gerekiyor.

Dupnisa Mağarası giriş ücreti

Mağaraya vardığınızda girişteki görevli sizden ücret alıyor ve size bir makbuz veriyor. Mağaraya girdiğinizde sizi çok gizemli bir atmosfer karşılıyor.

Dupnisa Mağarası’nın özelliği galerilerinin ve hatta sıcaklıklarının birbirine benzememesi. Birinci katın sonunda çok basamaklı bir merdivenden çıkmanız gerekiyor. Her kat, her galeri ayrı bir güzelliğe sahip.

Mağaraya giderken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.

  • Öncelikle terlikle gitmeyin, kaymayan bir ayakkabı daha iyi olur. Çünkü zeminler ıslak ve nemli, ortam kaygan, sıkıntıya girmeyin.
  • Sulu mağarada 10, kuru mağarada 17 olan ortalama sıcaklık değerleri üşütücü seviyede ve özellikle sulu mağara sürekli nemli olduğu için üzerinize düşen damlalardan dolayı ıslanabilirsiniz. Eğer mağaraya montsuz girerseniz soğuktan mağaranın tadını çıkaramayabilirsiniz.
  • Bir diğer nokta ise yanınızda nakit para bulundurmanız. Dupnisa’ya en yakın ATM 30 kilometre uzaklıktaki Demirköy’de bulunuyor.

Dupnisa Mağarası nerede ve nasıl gidilir?

Mağaraya ulaşmak kolay değil. Demirköy’den sonra yollar kötü ama normal arabalarla ulaşılabiliyor. Her ne kadar İğneada ile birlikte anılsa da İğneada ile Dupnisa Mağarası arasında 1 saatlik bir mesafe var.

Kırklareli’nden Dupnisa Mağarası’na 45 km (1 saat) uzaklıktadır. Lüleburgaz’a 85 km (1,5 saat), Edirne’ye 130 km (2 saat) ve İstanbul’a 240 km (3 saat 40 dakika) uzaklıkta.

Mağaranın bulunduğu alan piknik alanı olarak düzenlenmiş. Kırklareli halkı da piknik için Dupnisa Mağarası’na gidiyor. Yemyeşil ağaçların arasında küçük bir nehir de bulunuyor.

Dupnisa Mağarası’nı ziyaret ettiğinizde yanınıza yiyecek bir şeyler alın ve çimlerin üzerinde güzelce yiyin. Burada kahvaltı yapabilir ya da etrafı kirletmeden doğanın içinde mangal keyfi yapabilirsiniz.