Fethiye Arkeoloji Müzesi

admin
|

İlk defa 1926 yılında dönemin kaymakamı tarafından başlatılan çalışmalar ile belediye binasına konumlanan müze, 1976’da yeni bir soluk alarak kendine ait bir müze binasına taşınmıştır. 1987 yılında ziyarete açılan Fethiye Arkeoloji Müzesi küçük olmasına karşın önemli bazı eserler barındırıyor.

Fethiye Arkeoloji Müzesi‘nin bir bölümünde, Roma ve Helenistik dönemlere ait tanrı, tanrıça ve imparatorların heykelleri sergileniyor.

2011 yılında Tlos Antik Kenti Tiyatrosu kazısında bulunan Roma İmparatoru Hadrianus ve sonraki Roma imparatoru Antoninus Pius‘un heykelleri yer alıyor.

Fethiye Muzesi Imparator Heykelleri
Fethiye Muzesi Heykel Baslari

Salonda çeşitli steller de bulunuyor. Bunlardan biri üzerinde sekiz aslan, Nike, iki geyik, çelenk ve akrep kabartması olan yarım metre uzunluğunda Kaunos Kybele‘si adındaki, Kaunos Antik Kenti‘nden çıkarılan bir figürdür.

Fethiye Muzesi Gezi Rehberi

Salonda çift dilli Kaunos yazıtının arkeoloji dünyasında önemli bir yeri vardır. Karca ve Grekçe aynı metne sahip olan kitabe Karca/Kaunasca dilini çözmekte oldukça etkili olmuştur. Bir Makedon Savaşı sonrasında iki Atinalının, Kaunoslular tarafında şereflendirildiğini belgeleyen kitabe, Kaunos Kybele’sinin solunda durmakta.

Benzer mantıkla Likya dili olan Likçe’yi daha anlaşılır yapan üç dilli yazıt da aynı müzede yer alıyor. Letoon Antik Kenti‘nden çıkarılan eserin üç yüzünün herbirinde Likçe, eski Yunanca ve Aramice metinler bulunuyor.

Fethiye Muzesi Uc Dilli Kitabe

MÖ. 3 bin yılından başlayıp Bizans’ın sonuna kadar süregelen cam ve keramik eserler de müzede sergilenmekte.

Fethiye Muzesi Keramik Eserler
Fethiye Muzesi Cam Eserler

Hacim olarak küçük olan müze, birçok farklı konuya değinmeye çalışmış. Mozaik eserlerin de sergilendiği müzede Letoon Antik Kenti’ndeki Apollon Tapınağı’nın taban süslemesi de buraya getirilmiş ve sergilenmeye başlanmıştır.

Helenistik dönemde yapılan mozaik eserin ortasındaki güneş motifi ışık ülkesi Likya’yı, soldaki ok ve yay tanrıça Artemis’i, sağdaki betimleme ise Tanrı Apollon’u tasvir eder.

Fethiye Muzesi Letoon Antik Kenti Apollon Mozaigi

Likya’nın kuzeydoğusunda yer alan Kibyra Bölgesi, kendine has adak steli tarzıyla biliniyor. Bir dileğin yerine gelmesi için ya da gerçekleşen dileğin neticesinde tanrıya adanan bir adak aracı olan Kakasbos adındaki stellerde, hareket halinde bir at ve Herakles sopası tutan bir süvari işlenmiştir. Altında ise dileğin kendisi ve dilenen tanrının adının geçtiği Grekçe bir yazı bulunur.

Fethiye Muzesi Adak Stelleri
Fethiye Muzesi Adak Steli

Müzenin bahçesinde ise büyük taş eserler, lahitler, çevre kazılarda ortaya çıkan sütunlar sergileniyor.

Fethiye Muzesi Lahdi
Fethiye Muzesi Bahcesi

Fethiye Müzesi nerede, nasıl gidilir?

 Fethiye’de, Atatürk Caddesi üzerinden İnönü Bulvarı’na doğru giderken sol tarafta çok küçük olan Fethiye Müzesi tabelasını görmeniz gerekli.

Tabela ne hikmetse, yalnızca bulvardan gelenlerin görebileceği yönde asılmış, o nedenle ancak dikkatli olursanız fark edebilirsiniz.