Fethiye Kayaköy: Muğla’nın Terk Edilmiş Hayalet Kasabası

admin
|

Kayaköy, bir tepenin yamacına kurulmuş tarihi bir yerleşim alanı. Rumlar döneminden kalma bu köy, 1923 yılındaki mübadele ile birlikte terkedilmiş ve burada Türkler yaşamaya başlamış. Ancak Türklerin buraya alışamaması üzerine yurdun farklı yerlerine göçler yapılmış ve köy kaderine terkedilmiş.

1957 Fethiye Depremi ile köy çok hasar görmüş ve bir daha da onarılmamış. Kayaköy’ü ziyaret ettiğinizde bir hayalet şehirde dolaşıyormuş hissine kapılıyorsunuz. Evlerin hüzünlü duruşları bizi en çok etkileyen şey olmuştu.

Teke Yarımadası’nda bulunan Likya uygarlığının bir parçasıdır Karmylassos. MÖ 3000’lere dayanan geçmişini köyün baktığı geniş düzlükte yer alan lahit ve kaya mezarlarından anlayabilirsiniz.

Antik dönemde Telmessos olarak bilinen Fethiye’nin 8 km güneyinde yer alan köy, Likya kalıntılarının üzerine 19. yüzyılın sonlarına doğru inşa edilmiş. Köyde şapel, okul gibi yaşam standartlarında yapılar da bulunuyormuş. Köyde ağırlıklı olarak Rumlar yaşıyormuş. Rumlar bu köyü Levissi derken, Türkler ise Taşlıköy diyormuş.

Fethiye Kayakoy Gorulecek Yerler
Fethiye Karaköy

19. yüzyılın ortalarına doğru köyün nüfusu 2000 civarındaymış, fakat 20. yüzyılda dışarıdan gelenlerle birlikte doğal olarak köy nüfusu da artış göstermiş. Köy, geçimini bağcılık, tütüncülük ve şarap üretiminin yanı sıra ticaret ve zanaat ile sağlarmış.

Kayaköy özellikleri

Kayaköy’de yaklaşık 500 hane bulunuyor. Her biri 50 m2 büyüklüğünde, iki katlı, birbirlerinin manzarasını kapatmayacak şekilde inşa edilmiş. Tüm bu evler İki Yunan Ortodoks Kilisesi ile birlikte koruma altında.

Fethiye Kayaköy’ün ayakta kalabilen en iyi yapısı, girişten 10 dakika kadar tırmandıktan sonra meydanın sağ tarafında kalan Kayaköy’ün kilisesi, ancak buraya tadilattan dolayı giriş yapılamıyor.

Fethiye Kayakoy Hayalet Sehir
Fethiye Kayakoy Nerede Nasil Gidilir

Kayaköy terkedildikten sonra Kayaköy’deki neredeyse tüm yapılar depremlere ve doğal sürece dayanamayıp yıkılmışlar. Evlerin çatıları pek yok, duvarlar ise çoğunlukla harabe durumunda.

Fethiye’yi ve Ölüdeniz’i ziyarete gelenlerin ilgisini çeken Kayaköy evlerinin sokakları gezilebiliyor. Sokaklar taşlardan yapılmış, yukarı doğru geniş basamaklar var. Yollar engebeli ve düzensiz olduğu için bir miktar yorucu olabilir.

Fethiye Kayakoy Gezi Yazisi
Fethiye Kayakoy Gezi Notlari

Köyün popüler kültüre de yansıması olmuş. Avusturyalı aktör Russell Crowe, Cem Yılmaz ve Yılmaz Erdoğan ile birlikte oynadığı The Water Diviner (Son Umut) adlı filmin son sahnelerini Kayaköy’de çekmiş.

Kayaköy, UNESCO tarafından Dünya Dostluk ve Barış Köyü olarak kabul ediliyor. Ancak köyün üçte birlik kısmının imara açılması planlanıyor. Turistik tesislerin yanı sıra bir otel inşa edilmesi de söz konusu. Kayaköy’e daha önce gitmediyseniz bir an önce gitmenizi öneriyorum.

Fethiye Kayakoy Yikilmis Binalari
Fethiye Kayakoy Sokaklari

Fethiye Kayaköy giriş ücreti

Kayaköy’e giriş ücretli ve Müzekart geçiyor. Biletler satılıyor satılmasına ama bileti aldıktan sonra, herhangi bir kontrol noktası yok. Kayaköy’e çıkmak için gişenin yanındaki yemek yeme alanından geçmeniz gerekiyor, bilet almadan da bu alandan geçilebilir, tuhaf bir hal almış buradaki işleyiş.

Kayaköy nerede?

Kayaköy, Ölüdeniz Tabiat Parkı’nın kuzeyinde kalan Kayaköy isimli mahalledir. Kayaköy’e Ölüdeniz Hisarönü’nden kalkan minibüslerle gidilebilir. Hisarönü’nden 4,5 km uzaklıkta, yaklaşık 7 dk sürüyor.