rotasenin.com

St. Pierre Kilisesi: Tarihte İlk Katolik Kilisesi

İnanç turizminin merkezi olan Hatay‘daki önemli yapılardan biridir St. Pierre Kilisesi. Dünyanın ilk katolik kilisesi olan Saint Pierre Kilisesi’ni, Hıristiyanlık tarihinde önemli bir yere sahip olduğundan, görmeye gelen yabancı turistlerin sayısı fazladır.

Yapılış tarihi bilinmeyen kilisenin bağlı olduğu dağın adı Hac Dağı‘dır. Hac Dağı’nın eteklerine oyulan 13 metre derinliğe, 9.5 metre genişliğe ve 7 metre yüksekliğe sahip manastır, döneminde gizli olarak inşa edilmiş ve Hıristiyanların ibadetleri bir süre gizli olarak gerçekleşmiştir. Çünkü Roma döneminde Pagan dini inancı yaygındı ve başka bir dine inananlar ölümle cezalandırılırlardı.

İlk papa olarak kabul edilen Aziz Petrus‘un ilk ibadetini yaptığı, ilk defa Hıristos (Hıristiyan) kelimesini kullandığı ve Hıristiyanlığın başladığı, yayıldığı kilise olarak bilinen St. Pierre Kilisesi, 1983 yılında Papa VI. Paul tarafından hac yerlerinden biri olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle, oyulduğu dağın adı Hac Dağı olmuştur.

St Pierre Kilisesi Gezi Rehberi
St Pierre Kilisesi Gezi Yazisi

Habib-i Neccar Dağı’nın yanındaki Hac Dağı’nın eteğine kurulduğu için harika bir Hatay manzarasına sahip olan kilisede her yıl 29 Haziran’da St. Pierre günü kutlamaları yapılır. Metropolitler ve papazlar ile birlikte ayini izlemeye gelenlerin de katıldığı kutlamalarda mum yakılarak dünya barışı için dua edilir.

St Pierre Kilisesi Habibi Neccar Dagi
St Pierre Kilisesi Hatay Manzarasi

Mağaraya girdiğinizde karşı tarafta, ortada taş bir sunak görürsünüz. Sunağın üzerindeki mermer St. Pierre heykeli, 1932 yılında yerleştirilmiştir.

St Pierre Kilisesi Sunagi
St Pierre Kilisesi Mermer Heykeli

Sol tarafındaki küçük oyuk ise herhangi bir baskın olması durumunda, içeride bulunan insanların kaçabilmelerine olanak tanıyan tünellere çıkarmış. Hac Dağı’na baktığınızda kaçışlar için açılan delikleri görebilirsiniz.

St Pierre Kilisesi Kacis Tuneli
St Pierre Kilisesi Vaftiz Suyu

Sağ tarafındaki köşedeki su ise vaftiz suyu olduğundan kutsal olduğu kabul edilir. İçine para atıp dilek dileyenlere rastlayabilirsiniz.

St. Pierre Kilisesi’nin dağa doğru çıkan bir patikası vardır. Patikanın sonu Haron Cehennem Kayıkçısı‘na götürür. Cehennem Kayıkçısı, Yunan mitolojisinde adı Kharon olarak geçen ve gümüş sikke karşılığında ölüleri öbür tarafa taşıyan mitolojik bir varlıktır.

St. Pierre Kilisesi’nin arkasında kalan 4×1,5 metre boyutundaki Kharon kabartmaları ise MÖ 175-164 yıllarında Antiochus IV.Epiphanes döneminde etkili olan veba salgınının durdurulması niyetiyle yapılmışlardır.

Tanrılar adanan bu yapıların inşası, veba salgınının durması üzerine durdurulmuştur. Onların gözünde Tanrı, adağı tamamlanmamış olsa da kabul etmiştir.

Kiliseye giriş ücretli, fakat isterseniz geçici müze kart çıkarabilir, Antakya Mozaik Müzesi‘nde aslına çevirebilirsiniz.

St. Pierre Kilisesi nerede ve nasıl gidilir?

St. Pierre Kilisesi’ne ulaşım kolay, şehir içindeki Habib-i Neccar Camii‘nden sadece 1.5 kilometre uzaklıkta. Kurtuluş Caddesi üzerinden bineceğiniz minibüslerle kısa sürede ulaşacağınız Hac Dağı’nın önünde inerek kiliseye doğru yürüyün. Kilise dağın yamacında olduğu için her yerden görünebilir.