rotasenin.com

Ayvalık Gezilecek Yerler

Kuzey Ege’nin en turistik ilçelerinden biri Balıkesir’e bağlı Ayvalık’tır. Sadece deniz turizmi değil, kültürel turizme de katkı sağlayan Ayvalık doğal güzellikleri ile birlikte keyifli saatler geçirmenizi sağlıyor.

Ayvalık, Midilli ve çevresindeki diğer adalardan göç etmiş topluluklar tarafından, korsanlardan korunmaya elverişli olması nedeniyle kurulmuş bir yer.

Konumu itibarıyla de en fazla gelişme gösteren yer haline gelmiş zamanla. Ege kıyılarının Türkler tarafından 15. yüzyılda keşfedilmesinden sonra buralara rağbet artmış ve ticaret de yaygınlaşmış.

Rumlar ve Türkler bir arada zeytinyağı ve sabun üretimi, balıkçılık, şarap ticareti ile geçimlerini sağlamış. Ta ki, mübadeleye kadar.

Ayvalık’ta gezilecek yerler nerelerdir?

Mübadeleye kadar birçok Rum’un yaşadığı, mübadele ile birlikte yaşadıkları bölgeleri terk etmek zorunda kalan Rumlardan kalma renkli dokusuyla Ayvalık evlerinin arasında yol almak Ayvalık’ı yaşamak için yapmanız gereken şeyler arasında ilk sırada.

Bir arabanın bile zor geçebildiği, arnavut kaldırımlı dar sokaklar arasında mutlaka yürüyün. Evlerin neredeyse tamamı 19. yüzyılda ve 20. yüzyılın ilk çeyreğinde yapılan evlerdir.

Ege’nin birçok yerinde Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet döneminin Türk ve Rum mimarisinin geleneksel özelliklerini taşıyan evlere rastlıyoruz. Sokak kapıları yola açılan, renk armonisinin egemen olduğu, az katlı, benzer yüksekliklere sahip,

Rum'lardan Kalan Tarihi Ayvalık Evleri
Rum'lardan Kalan Tarihi Ayvalık Evleri

Şeytan Sofrası, Ayvalık adalarını tepeden görebilen bir tepecik. Tepede bir restoran işletmesi bulunuyor, ama bizi asıl ilgilendiren şey tepenin manzarası.

Gündüzleri deniz ve adaların manzarası muhteşem, Şeytan Tepesi’nde gün batımı ise kendinden bahsettiriyor gerçekten. Gün batımı saatlerinde burası oldukça kalabalık olabiliyor, çünkü burada güneş güzel batıyor.

Şeytan Tepesi Ayvalık arası 10km, yani yakın değil. Özel aracınız yoksa gün batımına doğru Sarımsaklı Plajı‘nın oradan kalkan minibüsleri kullanabilirsiniz.

Ayvalık Şeytan Sofrası Manzarası
Ayvalık Şeytan Sofrası Manzarası
Ayvalık Taksiyarhis Anıt Müzesi
Ayvalık Taksiyarhis Anıt Müzesi

Ayvalık’ta gezilecek yerler listesindeki başka bir yapı da Taksiyarhis Anıt Müzesi. Ayvalık’ın merkezinde bulunuyor burası. Burası aslında ziyaret edilebilen bir kilise, yaz aylarında bazı dönemlerde içeride müzik dinletisi de oluyor. Dışı sade, içi ise oldukça süslü. Ayvalık ziyaretinizde mutlaka görün.

Cunda Adası, her ne kadar Ayvalık’a bağlı olsa da, yazı olarak ayrı bir başlıkta yazmayı daha uygun buldum.

Cunda, Ayvalık’tan daha sakin bir bölge, üstelik adaların ucuna doğru ilerlediğinizde yapılar azalır ve bir süre sonra binalar yerini ağaçlara, rüzgara ve denize bırakır. Cunda Adası’nda gezilecek yerler için linke tıklayın.

Ayvalık Tabiat Parkı

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, içinde Şeytan Tepesi’ni de kapsan bir alanda, Ayvalık’ın Sarımsaklı Plajları’ndan sonraki uzantısında bulunan değerli bir bölge.

Tabiat parkını araç ile gezmeniz bir yere kadar mümkün. Açılan yollar toprak ve yağmurlu havalarda çamurlaşıyor. Koyların bir kısmına ise Ayvalık’tan kalkan tekne turları ile ulaşabilirsiniz.

Ayvalik Adalari Tabiat Parki
Ayvalik Adalari Tabiat Parki Yollari

Ayvalık tekne turları

Ayvalık irili ufaklı 22 adadan oluşan bir ilçe. Ayvalık’ta yapılacak şeyler arasında Ayvalık tekne turları da var. Ayvalık Rıhtım’dan her sabah 10:00 – 11:30 arası hareket eden tekneler sizi ulaşması zor koylara götürerek keyifli bir gün geçirmenizi sağlıyor.

Ayvalık adalar turu yemekli ve 17:30 – 18:00’e kadar sizi o koy senin bu koy benim gezdiriyorlar. Müzikli ya da müziksiz, kaydıraklı ya da kaydıraksız tekne modelleri bulunuyor.

Siz kafa yapınıza göre birini tercih ediyorsunuz. Turlara yemek dahil, içecekler ise ekstra. Kalabalık ve büyük tekneler biraz sıkış sıkış olabilir ve kafa dinleyip stres atacağınız yere sizi sıkabilir, boğabilir. Bunun yerine daha küçük tekneleri tercih etmeniz önerilir.

Ayvalık’ta ne yenir?

Ayvalık’ın yöresel ürünü Ayvalık tostudur. Turşu, kaşar, sucuk, sosis, ketçap, mayonez gibi malzemelerin karışımından yapılan Ayvalık tostu bol malzemeli, büyük ekmekli bir yiyecek. Ayvalık’a gidildiğinde ilk tercih daima Ayvalık tostudur.

Ayvalık’ta kahvaltı yapmak da güzel. Ayvalık’ta kahvaltı yapılacak yerler arasında Atatürk Bulvarı üzerindeki Açelya Kafe. Denize sıfır bir konumu var. Serpme kahvaltı ve sınırsız çay alabiliyorsunuz.

Çaydanlığın gelmesini tercih ederim kahvaltılarda, ama burada çayınız bittiğinde garsondan istemeniz gerekiyor. Herhangi bir sıkıntı yaşamadan sakin bir zamanda kahvaltımızı yapmıştık.

Ayvalık'ta Kahvaltı - Açelya Kafe
Ayvalık'ta Kahvaltı - Açelya Kafe
Ayvalık Peksimet Cafe
Ayvalık Peksimet Cafe

Peksimet Cafe de uygun fiyatlı bir pastane. Güzel bir ambiyansı, renkli masaları ve sandalyeleri var. Akşam vakti orada vakit geçirebilir, çay kahvenizi içebilir ya da tatlı yiyebilirsiniz.

Ayvalık’ta nerede kalınır?

Ayvalık’ta oteller ve pansiyonlar Rum evlerinden kalma yapıların işletilmesiyle ortaya çıkmış. İnsanlar evlerini boş durmasın diye turistlerin kullanabileceği türde işletmelere çevirmiş. Ayvalık’ta konaklamak, Cunda’da konaklamaktan daha ucuza gelebiliyor.

Ayvalık’ta çadır kampı için işletmeler ve tesisler de bulunuyor. Ayvalık merkeze 4,5km’de, Sefaçamlık’ta iki kamp alanı var. Ayvalık Çamlık Kamping ve Ayvalık Kamping.

Biz ikisinde de kalmadık, ancak Ayvalık’ta çadır kurmak istiyorsanız buralarda kurabileceğinizi bilin. Cunda Adası’nda da Ada Camping adında bir işletme bulunuyor.

Ayvalık’a nasıl gidilir?

Bursa’nın Ayvalık’a olan uzaklığı 300km (3sa 30dk), Ayvalık Bodrum arası 380km (5sa 30dk), Ayvalık Çeşme arası 250km (3sa 15dk), Fethiye Ayvalık arası 480km (6sa 15dk).

Ayvalık’a uçak ile ulaşım da sağlamanız mümkün. Bunun için öncelikle Koca Seyit (Edremit) Havalimanı’na inip oradan Ayvalık servislerini kullanmanız gerekiyor.

Ayvalık otogarı ise şehrin merkezinde yer alıyor. Ayvalık’a otobüs ile ulaşım da mümkün pek tabii. Günde birçok keza İstanbul’dan Ayvalık’a birçok firmanın otobüs seferleri bulunuyor.