Museum Vrolik: Meest Ongewone Exemplaren

Museum Vrolik: Meest Ongewone Exemplaren

admin |

Het Vrolik Museum in Amsterdam is een klein maar fascinerend museum. Het is gewijd aan het werk van Willem en Jan Vrolik, twee Nederlandse anatomen uit de 19e eeuw. De broers bouwden een grote collectie preparaten op, die zij na hun dood aan de Universiteit van Amsterdam schonken.

De collectie omvat zowel medische rariteiten als meer alledaagse voorbeelden van menselijke en dierlijke anatomie, zoals Siamese tweelingen, schedels met hoorns en een skelet met zes vingers aan elke hand.

Het museum heeft ook een groot aantal anatomische modellen. Ondanks de kleine omvang, als u geïnteresseerd bent in anatomie of geschiedenis, vindt u Museum Vrolik misschien leuk.

Wat is Museum Vrolik?

Museum Vrolik in Amsterdam is een uniek museum dat een grote collectie anatomische preparaten herbergt. De collectie omvat zowel menselijke als dierlijke preparaten, tentoongesteld in verschillende vormen.

Het museum is vernoemd naar Willem Vrolik, de Nederlandse anatoom die de meeste exemplaren in de collectie heeft verzameld.

Vrolik Museum Amsterdam Skeletons
Museum Vrolik

Vandaag de dag wordt het Vrolik Museum erkend als een van de belangrijkste anatomische musea ter wereld. Het museum blijft bezoekers uit de hele wereld aantrekken om zijn buitengewone collectie anatomische specimens te bekijken.

Geschiedenis van het Vrolik Museum

Twee Nederlandse anatomisten, de broers Gerardus Vrolik en Willem Vrolik, begonnen hun collectie in de vroege jaren 1800 en in de loop der jaren is deze uitgegroeid tot meer dan 10.000 items.

Vrolik Museum Animal Skeletons
Museum Vrolik

In 1851 schonken de broers hun collectie aan de Universiteit van Amsterdam en deze werd ondergebracht in een speciaal daarvoor gebouwd museum.

Het Vrolik Museum was een van de eerste musea ter wereld die uitsluitend aan de anatomie waren gewijd en werd al snel een populaire bestemming voor medische studenten en onderzoekers uit de hele wereld.

Het museum bleef bij de Universiteit van Amsterdam tot het in 2010 zijn deuren sloot. Na een ingrijpende renovatie werd het in 2014 heropend voor het publiek en vandaag de dag is het weer een toonaangevend centrum voor anatomisch onderzoek.

Collectie van het Vrolik Museum

Het Vrolik Museum werd in 1839 opgericht door twee anatomisten, Willem en Gerard Vrolik, en bevat duizenden anatomische preparaten, waarvan vele misvormd of mismaakt zijn.

De collectie omvat een Siamese tweeling, een man met twee gezichten, baby’s met hydrocefalie, een meisje met een extra arm die uit haar rug groeit en vele skeletten. Vroliks verzamelde deze specimens voor wetenschappelijke studie en het museum is nu een populaire bestemming voor mensen die geïnteresseerd zijn in medische rariteiten.

Vrolik Museum Amsterdam Human Animal Body
Museum Vrolik

Hoe bezoek je Museum Vrolik?

Museum Vrolik in Amsterdam is heel gemakkelijk te bezoeken. Er is metrovervoer heel dichtbij. U kunt bus nummer 54 nemen vanaf Amsterdam Centraal Station naar halte Amsterdam Holendrecht en een korte wandeling maken naar het museum. In totaal kunt u het museum in 25 minuten bereiken.

Het Vrolik Museum in Amsterdam is een interessante plek om te bezoeken voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de geneeskunde of het menselijk lichaam. Bekijk binnen alle ongelooflijke tentoonstellingen die het museum te bieden heeft. Het is zeker niet voor iedereen, maar als je het aankunt, is het zeker een bezoek waard.