Begijnhof: Een Verborgen Stukje Amsterdamse Geschiedenis

Begijnhof: Een Verborgen Stukje Amsterdamse Geschiedenis

admin |

Amsterdam heeft een lange geschiedenis. Elke plek heeft zijn eigen verhaal te vertellen. Een van deze plekken is het Begijnhof, een verborgen hofje vlakbij het centrum van Amsterdam. Begijnhof is een van de oudste hofjes van Amsterdam en heeft een fascinerende geschiedenis.

Geschiedenis van het Begijnhof

Het Begijnhof is een van de meest sfeervolle en historische plekken van Amsterdam. Dit verborgen hofje is een oase van rust en stilte, omringd door prachtige oude gebouwen. Hier woonde ooit een begijnengemeenschap van vrouwen die hun leven wijdden aan God, maar geen geloften aflegden of in kloosters woonden.

Deze vrouwen leefden een leven van kuisheid en armoede. Het werd gesticht in het begin van de 14e eeuw als een toevluchtsoord voor arme vrouwen, bekend als begijnen. Deze vrouwen mochten niet trouwen en wijdden hun leven aan gebed en goede werken. In de 16e eeuw werd het Begijnhof een tehuis voor katholieke weduwen en wezen.

begijnhof in amsterdam garden

Vandaag de dag is het nog steeds een actieve religieuze gemeenschap met een kleine kapel in het centrum. Het is omgeven door oude gebouwen, waaronder een 15e-eeuwse gotische kapel. Begijnhof is zeker een bezoek waard tijdens een bezoek aan Amsterdam.

Wat is er te zien in Begijnhof?

Het Begijnhof herbergt een aantal historische bezienswaardigheden, met name het 15e-eeuwse Begijnhuisje. Dit bakstenen gebouw is het enige overgebleven voorbeeld van het type woning dat werd gebouwd voor de begijnen, lekenvrouwen die een religieus leven leidden.

Het huis heeft een kleine tuin en is nu een museum. Op het Begijnhof staat ook de English Reformed Church, in de 17e eeuw gesticht door Engelse vluchtelingen op de vlucht voor religieuze vervolging. De kerk heeft prachtige gebrandschilderde ramen en een sierlijke preekstoel.

begijnhof in amsterdam sculpture

Het Houten Huis is een ander belangrijk gebouw op het Begijnhof. Dit 17e eeuwse gebouw werd oorspronkelijk gebouwd als stal, maar werd later omgebouwd tot woonhuis. Het is een van de weinige overgebleven houten gebouwen in Amsterdam en wordt nu gebruikt als kantoor voor maatschappelijk werkers.

Hoe komt u bij het Begijnhof?

Ervan uitgaande dat u vanuit het centrum van Amsterdam komt, kunt u het Begijnhof het beste te voet bereiken. Vanaf de Dam loopt u in zuidelijke richting over de Nieuwezijds Voorburgwal tot aan de kruising met de Kalverstraat en vervolgens loopt u in zuidelijke richting tot aan het Spuiplein. Vanaf het Spui is het Begijnhof heel dichtbij. Het Museumplein is ook ongeveer 20 minuten lopen.

Weet deze dingen voordat u naar het Begijnhof gaat

Voeg Begijnhof toe aan je must-see lijst bij een bezoek aan Amsterdam. Dit historische hofje is een van de meest charmante en rustige plekjes in de stad. Hier zijn een paar tips om het meeste uit je bezoek te halen:

  • Kom vroeg of laat op de dag aan om de drukte te vermijden. Het Begijnhof is een populaire toeristische bestemming, dus tijdens piekuren kan het er behoorlijk druk zijn.
  • Neem de tijd om te verkennen. Er is zoveel te zien in dit kleine gebied, van de pittoreske huizen en tuinen tot de oude kerk in het centrum. Gun uzelf voldoende tijd om rond te dwalen en alles te bekijken.
  • Mis de geheime tuin niet. Verscholen achter een van de gebouwen is dit rustige plekje zeker de moeite waard.
  • Leer meer over de geschiedenis van het Begijnhof voordat u gaat. Deze 800 jaar oude woonwijk heeft een interessant verhaal te vertellen en inzicht in de oorsprong ervan kan uw bezoek nog aangenamer maken.

Begijnhof is een mooie en historische plek in Amsterdam die niet gemist mag worden door reizigers. Het is een geweldige plek om te leren over de geschiedenis van de stad en een idee te krijgen van hoe het leven eeuwen geleden was. De gebouwen en tuinen zijn goed onderhouden, wat zorgt voor een rustige wandeling, zelfs midden in een drukke stad. Het Begijnhof is zeker een bezoek waard.