Mavi bayrak almış deniziyle turistlerin sevdiği bir ilçe olan Kuşadası, özellikle yaz sezonunda denize girmek için Ege Bölgesi’nin en çok sevilen ve tercih edilen tatil beldelerinden biri.
- Kadınlar Denizi Plajı
- Kuşadası Sevgi Plajı
- Kuşadası Kuştur Plajı – Pygelo Plajı
- Kuşadası Güvercinada Plajı – Papaz Hamamı Plajı
- Kuşadası Yılancı Burnu Plajı (Jade Beach Club)
- Yeşil Plaj Kuşadası – Green Beach (Miracle Beach Club)
- Kuşadası Güzelçamlı Milli Park plajları
- İçmeler Koyu
- Aydınlık Koyu
- Kavaklıburun Koyu
- Karasu Koyu
Kuşadası sahilleri, tenha koyları, güneşin doğuşunu ve batışını izlememize olanak tanıyan kumlu plajları, berrak suları sayesinde şnorkelle yüzme gibi etkinlikler gibi keyif veren birçok şey vardır.
Bu yazıda, Kuşadası’nın sunduğu en iyi plajları ve koyları keşfedebilir, özelliklerini öğrenebilir ve seyahat planlamanızı ona göre yapabilirsiniz.
Düşük nem oranı olan Kuşadası bunaltmıyor ve ilçe yaz boyunca çok bunaltmadan güzel bir tatile imkan veriyor.
Plajlar genel olarak ücretsiz, ancak bazı plajlarda şezlong ve şemsiye kullanmak isterseniz bunun için ücret ödemeniz gerekiyor. Tabii beach club gibi ücretli plajlar da var. Kuşadası’nda nerede denize girilir? Liste halinde inceleyelim.
Kadınlar Denizi Plajı
Osmanlı döneminde sadece kadınlar tarafından kullanıldığı için Kadınlar Plajı olarak bilinen plaj Kuşadası’nın en ünlü denizidir. Tabii günümüzde kadın erkek fark etmeksizin bu plajda yüzebilir.
Çocuklu bir aileye son derece uygundur. Kum plajı, ılık ve sığ denizi çocukların da rahatlıkla deniz keyfi yapabilmelerini sağlar.


Cadde üzerinde yer aldığı için yeme içme gibi bir derdi yoktur. Halk plajı olduğundan giriş ücretsizdir, şezlong ve şemsiye için ücret alınır. Belediye tarafından işletilen duş ve tuvaletleri de rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Nasıl gidilir? Merkeze yakın olduğu için yaz döneminde kalabalık da olur. Fakat ulaşım bir hayli kolaydır. 5 numaralı minibüs hattı Kadınlar Denizi Caddesi üzerinden geçer.
Kuşadası Sevgi Plajı
Sevgi Plajı, yaklaşık 12 km’lik uzun ve geniş bir plajdır. Bir ucu Güzelçamlı Ulusal Parkı’na, diğer ucu Kuşadası Yavansu Mahallesi’ne kadar uzanır. Kuşadası’nın Davutlar beldesindeki en popüler plaj, hatta Davutlar Plajı olarak da geçer.


Sahil boyunca koşu yapabileceğiniz uzunca bir yol vardır. Dilerseniz bisiklete de binerek sevimli bir gezintiye çıkabilirsiniz.
- Girişi ücretsiz bir plajdır.
- Ailenizle ya da çocuğunuzla birlikte rahatlıkla gelebilirsiniz.
- Denizi sığdır, rahatlıkla yüzülür.
- Duş ve tuvalet gibi imkanları vardır. Gün içerisinde kullanıma açıldıktan ve temizliği yapıldıktan sonra akşam saatlerine kadar ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz.
- Kuşadası Sevgi Plajı, yabancı turistlerin de ilgisini çeker.
Hafta içi diğer plajlara göre daha sakin bir havası olsa da, mangal ve piknik yapılabildiği için hafta sonları özellikle Davutlar’da yaşayanlar tarafından akına uğrar.
Kuşadası Gençlik Festivali burada gerçekleşir. Festival zamanı buraya gelen çok sayıda gence rastlayabilirsiniz. Festival dönemi, plajda çadır kurmak, kamp yapmak mümkün. Yaz aylarında kalabalık olmasının nedeni bir yandan da budur.
Nasıl gidilir? Kendi arabanız varsa önce Davutlar’a ulaşmanız gerekiyor. Sevgi plajı, Davutlar’ın sahil tarafında. Efe Tur Tatil Sitesi’nin yanından sahile giriş yapılabilir. Büyük bir sahil olduğu için her yerden ulaşılabilir.
Minibüs ile ulaşmak isterseniz, Kuşadası’ndan kalkan Davutlar Kuşadası minibüsünü kullanabilirsiniz. Kuşadası merkezden yarım saatte Kuşadası Sevgi Plajı’na ulaşabilirsiniz.
Kuşadası Kuştur Plajı – Pygelo Plajı
Kuşadası’nda denize girilecek ücretsiz ve halka açık plajlardandır. Kuştur Club Holiday Village adındaki tatil köyünün yakınında bulunuyor. Antik dönemde Pygeia Antik Kenti bulunduğu için Pygela Plajı da deniyor bu bölgeye.
Denizi genel olarak kumlu olsa da bazı yerlerde taşlar da görülebilir. Çocuklu aileler, yüzme bilmeyenler için idealdir, denizi sığdır.
Ana yola yakın olduğu için yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı rahatlıkla karşılayabilirsiniz. Belediye tarafından sağlanan duş ve tuvalet imkanları ile ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.

Nasıl gidilir? Şehir merkezinden 1 numaralı otobüslerle yaklaşık 15 dakikada ulaşabileceğiniz.
Kuşadası Güvercinada Plajı – Papaz Hamamı Plajı
Güvercinada Kalesi‘ne doğru giden ince yolda sol taraftan denize girilebilir. Önceleri burası plaj olarak kullanılmıyordu, fakat belediyenin bu bölgeyi temizlemesinden dolayı plaj olarak kullanılmaya başlandı.

Ancak burası kayalık ve taşlık bir bölge. Denizi kum değil, taşlı bir plaj. Bu sizi rahatsız etmezse Güvercinada manzarası eşliğinde yüzebilirsiniz.
Bu nedenle de Kuşadası’nın az tercih edilen bir plajı. Merkezi bir konumda olduğundan yeme içme problemi yoktur, çevrede kafe bulabilirsiniz.
Kuşadası Yılancı Burnu Plajı (Jade Beach Club)
Güvercinada Kalesi manzaralı Yılancı Burnu‘ndaki Jade gibi kulüpler tarafından işletilen plajlar da denize girmek isteyenlerin başka bir tercihi. Jade Beach Club, yaz aylarında Kuşadası halkı tarafından en çok sevilen beach club’lardan biri.


Renkli tasarımları, özel locaları ve restoranıyla tam kapsamlı hizmet veren bir yer. Bu kulüpler geceleri gece kulübü olarak işletilirken, düğünler, konserler ve eğlencelere ev sahipliği yaparken, gündüzleri plaj olarak kullanılıyor. Kuşadası’na bu şekilde işletilen onlarca beach club bulunuyor.
Yeşil Plaj Kuşadası – Green Beach (Miracle Beach Club)
Miracle Beach Club adında popüler bir işletme bulunuyor burada. Bu işletmeye girdiğinizde şezlong, şemsiye ve içki ücretini peşinen ödemiş olursunuz. DJ ve müzik seviyorsanız tercih edilebilir.
Plaja dönecek olursak, tertemiz, masmavi denizi ve tane tane kumlarıyla mavi bayraklı bir plajdır. Palmiye ağaçları eşliğinde yüzmenize olanak tanıyan küçük ve şirin bir yerdir Yeşil Plaj.

Kadınlar Denizi’ne 1 km mesafede. Hafta içi nispeten sakin olsa da hafta sonları merkezi bir konumda olmasından dolayı ve denizi de güzel olduğu için çok kalabalık olabilir. Şezlong, şemsiye, duş, tuvalet, kafeterya gibi hizmetleri bulabilirsiniz.
Kuşadası Güzelçamlı Milli Park plajları
Kuşadası merkezden 23km uzaklıkta yer alan Dilek Yarımadası Milli Parkı‘nda denize girebileceğiniz birkaç koy bulunuyor.
Milli park sınırları içinde olduğunuz için gerek yaya, gerekse araçlardan ücret talep ediliyor. Kalamaki koyları olarak bilinen bu koylar İçmeler Koyu, Aydınlık Koyu, Kavaklıburun Koyu ve Karasu Koyu olarak adlandırılıyor. Bu koylar günübirlikçiler tarafından çok seviliyor.
İçmeler Koyu
Koy, yemyeşil ağaçların masmavi deniz ile birleşiminde yer alan harika görünen bir koy. Bu kadar popüler olmasına rağmen tertemiz kalabilmeyi başarmış. Tabii ki temiz olmasının en önemli nedenlerinden biri bir milli park içerisinde yer alması ve ek olarak bu milli parka ücret karşılığı giriş yapılabiliyor olması.
İçmeler Koyu özellkleri: Denizi son derece temiz ve berrak olan koyda, içerisinde soyunma kabinleri, tuvalet olan, şezlong ve şemsiye kiralaması yapabileceğiniz bir tesis de bulunuyor.
İçmeler Koyu, Dilek Yarımadası Milli Parkı sınırlarındaki en çok tercih edilen koy. Buraya ulaşmak için Kuşadası’ndan Güzelçamlı istikametine ilerlemeli ve Dilek Yarımadası Milli Parkı’na giriş yapmalısınız. 310 metre uzunluğa sahip İçmeler Koyu, milli parkın girişine 1 km mesafede.
Aydınlık Koyu
Dilek Yarımadası’ndaki plajlardan başka biri de girişe 5 km mesafedeki Aydınlık Koyu‘dur. Plajı İçmeler Koyu gibi temiz ve berrak.
Aydınlık Koyu özellikleri: Koy çevresinde sıcak havalarda sizi serinletebilecek içecekler bulabileceğiniz bir büfe, güneşlenmek ya da güneşten korunmak için kullanabileceğiniz şezlong ve şemsiye kiralama alanları, tuvalet ya da soyunma kabinleri bulunuyor.
Kavaklıburun Koyu
Eski adı Kalamaki olan Kavaklıburun Koyu ise giriş kapısına 9 km uzaklıkta ve 1 km’lik kocaman bir plajı var. Bu koy milli parkın en uzun koylarından biri. Girişe uzak olması nedeniyle diğerlerinden daha tenha. Denizi yine çok temiz ve suyun dibinin her türlü görünebileceği bir berraklıkta.
Karasu Koyu
Girişe 11 km mesafedeki Karasu Koyu ise milli parktaki halka açık son ve en uzak koydur.
Kuşadası plajlarını ziyaret etmek için en iyi zaman
Kuşadası, Ege Denizi’nde yer alan güzel bir tatil beldesidir. Buradaki plajlar Türkiye’nin en iyileri arasına rahatlıkla girebilir.
Kuşadası’ndaki plajları ziyaret etmek için en uygun zaman, havanın sıcak ve suyun yüzmek için mükemmel olduğu Mayıs-Eylül ayları arasıdır.
Temmuz ve Ağustos en yoğun aylardır, bu nedenle kalabalıktan kaçınmak istiyorsanız planınızı buna göre yapmanız gerekebilir.
Sonuç
Kuşadası, her biri kendine özgü özelliklere sahip, keşfedilecek çok sayıda plaj ve koya sahip. Kadınlar Plajı’ndan Milli park plajlarındaki kristal berraklığındaki sularına kadar çok sayıda plajlar arasında kendinize göre bir plaj mutlaka bulursunuz.