Syedra Antik Kenti: Alanya Mahmutlar’da Tarihi Kalıntılar

admin
|

Alanya’nın Seki Köyü sınırlarında bulunan Alanya Syedra Antik Kenti (The ancient city of Syedra), deniz seviyesinden 400 metre yükseklikteki Asar Tepe üzerinde, Alanya’ya hakim bir noktada yer alıyor.

Syedra tarihte ilk olarak İmparator Tiberius döneminde kendi sikkelerini Syedreon adıyla bastırmasıyla başlıyor.

Alanya Arkeoloji Müzesi‘nin yaptığı kazı çalışmaları sonunda ortaya çıkan önemli yapılar arasında, Roma Dönemi’nde yapılmış büyük sarnıçlar, hamam, kilise, akropol, tapınak, tiyatro, dükkan ve konut kalıntıları bulunuyor.

Bunların yanında, karşılaşacağınız 10 metre genişliğe, 250 metre uzunluğa sahip sütunlu cadde var. Sütunlu cadde, yıkılmış sütunlarla kaplı. Antik kente girişinizde ilk bu cadde çıkıyor karşınıza.

Syedra Antik Kenti Sutunlu Cadde
Alanya Syedra Antik Sutunlu Cadde Kalintilari

Sütunlu caddenin çevresinde ise büyük oranda yıkılmış bir bazilika, hamam ve yine bir miktar duvarları görebileceğiniz anıt mezar yer alıyor. Hamamın içini, yani ayakta kalmış kısmını mutlaka gezin.

Alanya Syedra Antik Hamami
Alanya Syedra Antik Hamami Kalintilari

Sütunlu cadde çevresinde en iyi fotoğraf alabileceğiniz yer anıt mezarın üst bölümü. Anıt mezarın sağındaki basamakları kullanarak üste çıkabilirsiniz.

Çalılıklar olmadığı için önü açık ve Akdeniz manzarası tüm güzelliğiyle karşınıza çıkıyor.  Tabii tepeyi ne kadar çok tırmanır ya da ilerlerseniz kentin tepenin Alanya Kalesi tarafını da görme ihtimaliniz artar. Anıt mezarın üstündeki yoldan devam edin, yolu dikenlidir ama manzarası güzeldir.

Alanya Syedra Antik Kenti Manzarasi
Syedra Antik Kenti Alanya Manzarasi

Milattan önce 7. yüzyıla kadar geçmişi olan antik kent, henüz bakımlardan nasiplenememiş. Dolayısıyla güzel manzarayı görmek için yürüyeceğiniz dar patikalarda ayağınıza batabilecek birçok bitki türleri ve çeşitli sürüngenlerle karşılaşabilirsiniz.

Yine de tepeye çıktığınızda güzel bir manzara sizi bekliyor olacak. Açık havalarda Alanya Kalesi’ne kadar görmeniz mümkün oluyor.

Şehir bu kadarla bitmiyor, şehrin alt yamacında da bir miktar kalıntı var. Bu bölgeyi görebilmek için ise ahşap basamaklardan inerken sağdaki yola sapmalısınız. Bu yol çok belirgin değil, okları görmeniz gerekli.

Oraya ulaşmak için alternatif bir yol daha var. Aracınıza binin ve geldiğiniz yöne doğru az bir mesafe gidin. Sağda bir yürüyüş yolu göreceksiniz. Syedra Antik Kenti’nin alt tarafına bu yoldan ulaşabilirsiniz. Yürümek için daha rahat, daha çalısız bir patikası var.

Şehrin bu tarafında kent kapıları, Güney Nekropol, Batı Cadde ve kayaya birkaç mağara bulunuyor. Mağaralar küçük, dışarıdan bakıldığında çok karanlık görünüyorlar ama içine girildiğinde gözler alışıyor.

Mağaralardan biri sarnıç mağarası. Şehrin su ihtiyacı buraya dolan sulardan karşılanıyordu. Diğer mağara ise daha çok dini ritüellerle ilgili olan Vaftiz Mağarası.

Syedra Antik Kenti Magaralar
Alanya Syedra Antik Kenti Tarihi Yapilar

Syedra Antik Kenti giriş ücreti ve ziyaret saatleri nelerdir?

Syedra Ören yeri giriş ücreti bulunmuyor. Gişesinde herhangi birileri de bulunmuyor. Bu nedenle gün doğumunda, gün batımında ya da günün diğer saatlerinde ziyaret edilebiliyor. Yukarıda herhangi bir tesis olmadığı için özellikle sıcak havalarda çıkacaksanız yanınıza bir baş koruyucu ve su almayı unutmayın.

Syedra Antik Kenti nerede ve nasıl gidilir?

Syedra Antik Kenti’ne gitmek için Alanya Gazipaşa karayolu üzerindeki Syedra tabelasının bulunduğu yerden girmeniz gerekiyor. Tabela göze çarpan bir tabela olmadığından dikkatli olmak gerekiyor.

Sapaktan içeri girdikten sonra 3 km boyunca yer yer asfalt, yer yer toprak yoldan Syedra Örenyeri’nin girişine kadar araçla çıkabiliyorsunuz. Arabayı park edebileceğiniz ücretsiz bir alan bulunuyor.

Arabadan indikten sonra kent kalıntılarının bulunduğu tepeye ulaşmak için bir miktar ahşap basamakları tırmanmanız da gerekiyor. Neyse ki ağaçların altında banklar var da dinlenmek isteyenler çıkarken dinlenebiliyor.