rotasenin.com

Arsemia Antik Kenti: Kommagene Krallarının Yazlığı

Arsemia Antik Kenti, Nemrut güzergahı üzerindeki bir başka ören yeri. Kommagene medeniyetinin bir dönem başkentiymiş burası. Kale olarak da adlandırılan Arsemia, savunma amacıyla kullanılmasının yanı sıra dini amaçlı tüneller kazmak için de kullanılmış.

Arsemia’ya doğru çıkarken, kullanılan dar patika yolu üzerinde bir heykel ve su sarnıcına rastlanıyor. Yukarı doğru devam ettiğinizde Arsemia’da, Kommagene Krallığı’nı zirveye taşıyan Kral I. Antiochus’un babası I. Mithridates‘e ait bir mezar bulunuyor.

I. Antiochus ise bu mezarın üzerine, Arsemia tarihine ışık tutan Anadolu’nun en büyük Grekçe kitabesini koydurmuş. Bu kitabede de, anıt mezar ile dönemin medeniyeti ile ilgili tarihi bilgiler yer alıyormuş.

Arsemia’nın I. Antiochus’un atası Arsames tarafından kurulduğu, bu bölgenin krallığın yazlık başkenti olduğu ve I. Mithridates’in mezarı olduğu, bulunan bilgiler arasında.

Arsemia Manzara
Arsemia Grekce Kitabe

1953 yılında Arsemia’ya keşif için giden Alman Arkeolog F. Karl Dörner, zamanla kapanan anıtın bir parçasını görür ve ekibiyle birlikte bu parçanın toprak altında kalan kısmını da çıkarmak için çalışmalara başlar.

Uğraşlar sonucu anıtı tamamen ortaya çıkarır. Yazıtın bulunduğu yerden itibaren 158 metre derine inen bir tüneli keşfeder.

Arsemia Antik Kenti Tuneli
Arsemia Antik Kenti Yaziti

Önemli olan bir başka bulgu ise Herkül’ün, kendisini tanrı katında gören I. Antiochus ile tokalaşma sahnesinin bulunduğu 10 ton ağırlığındaki kabartmadır.

I. Antiochus, sivri uçlu kral tacı ile, Herkül ise sakalı ve elindeki sopasıyla bilinir. Antiochus, burada yarı tanrı olan Herkül ile aynı boyda yapılmış, hatta kafasına taktığı taç ile kendisini ondan üstün kılmıştır.

Herkülü üzerinde adeta bir fakir gibi tamamen çıplak yaptırmış, kendisini de gücün ve zenginliğin simgesi olan pelerinleri de kat kat giymiş şekilde tasvir etmiştir. Antiochus elinin tokalaşırken Herkül’den üstte durması da egonun açıkça bir ifadesi.

Kommagene krallarının yazlık olarak kullandığı Arsemia Antik Kenti’nden günümüze bu eserlerden başka bir şey kalmamış.

Arsemia Manzara 2
Arsemia Kabartmasi

Ziyaretçiler genelde Nemrut’a günü doğurmak ya da günü batırmak için uğrarlar. Arsemia’ya tur programları da bu şekilde hareket eder, dolayısıyla serin saatlere denk gelebilirsiniz.

Gün içerisinde, özellikle güneşin tepede olduğu saatlerde kendinizi korumalı ve suyu yanınızdan eksik etmemelisiniz. Çünkü, Arsemia Antik Kenti‘ne ulaşmak için araçların gelebileceği son noktada inip bir miktar yokuş yukarı tırmanmanız gerekiyor.

Arsemia’da herhangi bir giriş bulunmadığı için giriş ücretli değil ve istediğiniz saatte ziyaret edebilirsiniz.