Menekşe Yaylası Kamp Alanı

admin
|

Marmara Bölgesi’nde sessiz sakin kamp yapılacak yerler pek zor bulunuyor. Kocaeli‘nin Başiskele ilçesinde yer alan Menekşe Yaylası‘nın bu konuda çok bonkör olduğunu söyleyebilirim.

Sadece Menekşe Yaylası değil, bu civar komple orman içi ve sessiz sakin yerler. Bölgede çadır kurmak için ideal birçok alan var. Ulaşımın asfalt yoldan olmamasının getirdiği bir avantajı da var, ulaşım zor ve kimi zaman yumuşak çamurlu, bu nedenden dolayı tenha.

Menekşe Yaylası veya çevresinde kullanabileceğiniz herhangi bir tuvalet yok ya da doğa ile iç içe olanlar için her yer tuvalet. Çevrede herhangi bir işletme yok, Malzeme satın alabileceğiniz hiçbir yer yok.

Malzemelerinizi en geç Bahçecik veya Aytepe çevresinde almalısınız. İnternet ve telefon için de çekmiyor diyemeyiz, dağ yollarında zaman zaman kopukluklar olsa da yayla ve çevresinde interneti kullandığımız yerler oldu.

Izmit Menekse Yaylasi Duzlugu Kamp Alani
Kocaeli Menekse Yaylasi Offroad Gezisi

Google üzerinde Menekşe Yaylası diye gösterilen yerin rakımı 920 metre. Yaylanın biraz daha ilerisindeki koca düzlüğün rakımı ise 1050 metre. Güneşi gözden kaybettikten sonra hava ısısı dakikalar içinde düşüyor ve artık kıyafetlerinizi ve bünyenizi gece moduna almanız gerekiyor.

Zirveye çıkarsanız sert rüzgarlara hazırlıklı olun. Üşümemek için kampta ateş yakmak mümkün. Yol boyunca ateş yakılan yerleri göreceksiniz, lütfen ateş yakmak için öncelikli olarak daha önceden yakılmış bir ateş alanının üzerine devam edin. Ormanda ise bol miktarda odun bulabiliyorsunuz.

Kocaeli Menekse Yaylasi Cadir Kampi Alani
Kocaeli Menekşe Yaylası Çadır Kamp Alanı

Biz buraya Nisan başında gittik. Henüz ağaçların yeni yeşerdiği dönemlerde. Hatta bazı bölgelerde ağaçlar ve yollar sonbahar yapraklarıyla doluydu. Bahar mevsimine yeni girmeye çalışan bir orman havası vardı.

Ama yol boyunca bize eşlik eden akarsuların sesi muhteşemdi. Menekşe Yaylası’nın yüzey şeklinde baktığınızda kanyon gibi görünen bir yapısı olduğunu hemen anlarsınız.

Bu tepelerin alt taraflarında küçüklü büyüklü dereler akıyor ve yaylaya ulaşana kadar bu derenin buz gibi sularını birkaç defa görüyorsunuz.

Menekse Yaylasi Yolu Gezilecek Yerler
Kocaeli Menekse Yaylasi Kahvalti

Dere sularının geçtiği tarlalar dışında Papaz Çayırı adında bir yer var ve genellikle çadır kampı alanlarından biri de burası. Burada da ayrıca çadır kurdum ve benden başka trekking yapıp burada konaklayan başka bir grup daha vardı.

Menekşe Yaylası’ndan inerken küçük köprüyü geçip sola dönerek ulaşabilirsiniz. Papaz Çayırı adındaki alana ulaşım haritası için tıklayın. Koordinat: 40°35’03.65″ N 29°54’50.02″ E

Basiskele Menekse Papaz Cayiri Yolu Deresi
Basiskele Menekse Papaz Cadir

Kocaeli’nin doğası yürüyüş parkurlarıyla beraber de anılıyor. İsmini yaz mevsiminde açan menekşelerden alan Menekşe Yaylası ve çevresi aynı zamanda iyi bir trekking parkuruna sahip.

Hatta öyle ki Menekşe Yaylası deyince çadırdan çok yürüyüş akla gelir. Aytepe’den başlayarak, Menekşe Yaylası’na doğru yaklaşık 15km’lik doğa yürüyüş parkuruyla harika bir gün geçirebilirsiniz.

Lakin dağ tepe olmasının getirdiği inişli çıkışlı yapısı kolay olmayan bir parkurdur. Yürüyüş rotasının başlangıç noktası Aytepe’de sarı renkte 3 farklı tabelanın bulunduğu yerdir.

Kocaeli Menekse Yaylasi Doga Ve Kamp
Kocaeli Menekse Yaylasi Kamp Atesi

Menekşe Yaylası nerede ve nasıl gidilir?

Menekşe Yaylası’na varana kadar Menevşe Yaylası veya Menemşe Yaylası yazılı tabelalarla da karşılaşıyorsunuz. Civarda bu isme benzer bir yayla olmadığından hepsi de aynı yayla yolunu gösteriyor olmalı.

Heyecan arıyorsanız arada ters yollara da girin. Ters yola girmiş olmamız da keyifli olan yolculuğun daha da keyifli hale getirdiğini söylemeliyim. Çünkü kilometrelerce kimseyle karşılaşmıyorsunuz ve tamamen orman içinde yol yapıyorsunuz.

Kocaeli Menekse Yaylasi Stabilize Yollar
Menekşe Yaylası yolları
Kocaeli Menekse Yaylasi Dacia Duster
Menekşe Yaylası'na arabayla nasıl gidilir?

Güzergah 1: Menekşe Yaylası’na İstanbul’dan ulaşım için İzmit Batı çıkışından çıkıyorsunuz önce. Sonrasında ister Bahçecik üzerinden ister Yuvacık Barajı ve Aytepe üzerinden devam edebilirsiniz.

Bursa sınırlarında yer alan Kırıntı Köyü üzerinden geçiyor iki güzergah da. Kırıntı Köyü‘nü geçtikten sonra sağ taraftan devam ederek tekrar Başiskele sınırlarına giriyorsunuz. Bölgede ormancıları ve kesilen ağaçları da görebilirsiniz. Birkaç yolun birbirine bağlandığı geniş alanda yine Menekşe Yaylası tabelalarını takip edin.

Güzergah 2: Yuvacık Barajı tarafından gelirken ara bir yoldan girerek yolunuzu yaklaşık 6km kısaltabilirsiniz. Döneceğiniz noktada eğer Kırıntı yönünden gitmek isterseniz 10km ediyor. Aracınıza güveniyorsanız alternatif yolu kullanabilirsiniz.

Alternatif güzergaha ait haritayı buradan inceleyebilirsiniz. Kırmızı ile işaretli noktalar yanlışlıkla girmemeniz gereken noktalar. Alttaki kırmızı çizgideki yol ayrımında tabelası olmayan bir tabela direği var. Üzerinde ince bir dal koyulmuş ve dal sol tarafı gösteriyor.

Biz dalı zamanında görmediğimiz için ters yola girip bayağı gittikten sonra geri dönüp başka bir yol arama noktasında farketmiştik dalı ve gösterdiği yönü. Üstteki kırmızı çizgili yol ayrımında akarsu üzerindeki küçük bir köprüden geçeceksiniz ve çıkmanız gereken yola çıkacaksınız.

Menekse Yaylasi Daldan Yol Tabelasi
Yayla yolu üzerinde sıradışı bir yönlendirme
Menemse Yaylasi Tabelasi
Menemşe Yaylası tabelası

Menekşe Yaylası’nda bulunan evlerde neredeyse yaşam yok gibi, yaylada etrafta hiç kimseyi görmemiştik. Ama bir yaşam var gibi de, kimi evde çamaşırlar asılmış, kimisinin ise tamamen terkedildiği belli.

Yayla yoluna girerseniz sonunda yol bitiyor ve dar alanda dönmek zorunda kalıyorsunuz. Eğer tepenin zirvesine, bizim çadır kurduğumuz yere varmak istiyorsanız yaylanın kuzeybatısında seyreden yola girmeniz gerekiyor.

Subatımı Yaylası

Menekşe Yaylası’na girerken tabelalarda Subatımı Yaylası’nın tabelasını da görebilirsiniz. Tabela hizasında yaklaşık 600 metre gittiğinizde de Subatımı Yaylası‘nı görürsünüz.

Orası da çadır kampı için ideal geniş alanlardan biri gibi duruyor. Biz de henüz gitmedik oraya. Ama bir sonraki gidişimizde daha detaylı bir incelemede bulunuruz.