Gaziantep’in şehir merkezinin her noktasında heybetiyle görünen tek yapı olan Gaziantep Kalesi, içinde bulunan panoramik müze ile birlikte Gaziantep’i ziyaret eden ziyaretçilerin uğrak noktası olmayı başarmış.
Daire planlı olan Gaziantep Kalesi’nin 1200 metre çevre uzunluğu var. 12 kule burç ile desteklenen kalenin alt bölümlerine, üst bölümleri desteklemek için büyük odalar, dehlizler ve galeriler inşa edilmiş. Üst bölümlerde ise cami ve sarnıç bulunuyor. Evliye Çelebi‘ye göre, döneminde 36 burçlu olan kalenin çevresi tamamen hendekle kaplıymış ve kaleye bir köprü vasıtasıyla ulaşılıyormuş.


Kalenin kimler tarafında yapıldığını gösteren bir delil yok, lakin kalenin altında bulunan 25 metre yüksekliğindeki tepe aslında bir höyük. 6000 yıl kadar öncesindeki kalkolitik döneme kadar dayandırılan bir höyük üzerine kurulduğu söyleniyor. Gaziantep Kalesi‘nin arkasında yer alan ve camlarla korunan bir alan belki de bu fikri doğrular nitelikte.


Romalılar tarafından inşa edildiği söylenen ve yöreyi ele geçiren Memluklular, Dulkadiroğulları ve Osmanlılar’ın gözetleme kulesi olarak kullandığı bu kaleyi ihtiyaçlarına göre yontmuşlar ve bugünkü haline gelmesini sağlamışlardır.
Gaziantep Panorama Müzesi
Kaleye tırmanmak yasak olsa da Gaziantep Kalesi’nin içi bugün Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panorama Müzesi olarak hizmet veriyor. Kurtuluş Savaşı’nda verilen kahramanca mücadelenin ve yaşanan dramatik olayların anlatıldığı müzeyi Gaziantep ziyaretiniz sırasında mutlaka ziyaret edin.


Müzede Gaziantep halkının ve askerlerinin mücadelesi ve kahramanlıkları kronolojik olarak anlatılıyor. Resim, heykel ve makalelerle anlatılan olayların en etkileyici sahneleri ise rölyeflerle anlatılanlardır.


Müzeye yerleştirilen birçok televizyonda Antep savunmasının belgeseli bizlere eşlik ediyor. Antep’in işgali, açılan cepheler, savaşan insanlar, halkın yaşadığı zorluklar hem bilgilendirme panoları hem de rölyefler aracılığıyla ziyaretçilere aktarılıyor.


Gaziantep hakkında bilgi sahibi olmak ve orada yaşanan olayları öğrenmek, o duyguları hissetmek için gidilecek yerlerden biri olan Gaziantep Panorama Müzesi’nde kurtuluş mücadelesinde yer alan kişilerin ve görevlilerin portre ve büstleri de sergileniyor. Müzenin sonundaki bu bölümden sonra aynı yoldan geri dönerek müze ziyaretinin sonuna geleceksiniz.
Müze çıkışında göreceğiniz; Annesini Fransız askerlerinden koruyan Şehit Kamil, At üstünde Karayılan, Kahraman Antep haklı gibi önemli heykelleri de incelemelisiniz.