İnceburun Feneri’nin bulunduğu yer, Türkiye’nin ve dolayısıyla Anadolu’nun en kuzey noktası. Sinop ilinin Karadeniz’e doğru uzanan uç noktasında. Sinop‘a giderseniz İnceburun’u ve fenerini de muhakkak görün.
Türkiye’nin en kuzeyi kalınlaşmış lav ve volkanik tüflerin birbirleriyle kaynayarak ortaya çıkmasıyla oluşmuş.
100 milyon yıl öncesine ait olan bu oluşumlar, birbirlerine gelişigüzel bir şekilde kaynaşarak Karadeniz’in adıyla uyumlu koyu renkli, şekilsiz parçalar haline gelmiş. Kayaçlar sertleştiği için de üzerinde yürünebiliyor.


İnceburun Deniz Feneri tarihi
Karadeniz’in dalgalarına karşı koyabilen kayaçların yukarısında, deniz seviyesinden 38 metre yükseklikte inşa edilen bir deniz feneri yer alıyor. Rüzgarın eksik olmadığı bu biraz kasvetli, biraz terk edilmiş havasına sahip İnceburun’daki fener 1863 yılında inşa edilmiş.
12 metre yüksekliğindeki kuleye sahip İnceburun Feneri‘nin içinde birilerinin yaşayıp yaşamadığını bilmiyoruz. Ancak, İnceburun Deniz Feneri’nin hemen önünde, burada çalışan ve çok emeği geçen biri olduğunu düşündüğüm bir kişinin mezarı da yer alıyor.


Özellikle kış aylarında ve sert havalarda ortaya çıkan İnceburun dalgası da meşhurdur. Neredeyse İnceburun Feneri’ne kadar ulaşabilen büyük dalgalar insanın içini ürpertir.


Güneş de denize battığı için, İnceburun’u akşamüzerleri, kasvetli havalarda ziyaret etmeniz başka bir hissiyat kazandıracaktır size.
İnceburun Feneri nerede ve nasıl gidilir?
Sinop il merkezine 20 kilometre mesafede yer alan İnceburun’a gitmek içn Akliman’ın çevresindeki tabelalar takip edilmelidir. Yol alternatifiniz olmadığı için hepimiz aynı yolu kullanmak zorunda olduğumuzdan bu yol sizi İnceburun Feneri’ne çıkaracaktır.