rotasenin.com

Magnesia Antik Kenti: Krallıkların Yönetimindeki Şehir

Magnesia, içinde aktif olduğu süre boyunca Persler, Büyük İskender, Seleukos Krallığı ve Bergama Krallığı gibi büyük krallıkların hakimiyeti altına girmiş. Efes, Priene, Tralleis gibi zengin kentlerin arasında kalmasından dolayı ticari ve stratejik olarak tercih edilen bir kent halindeymiş.

Bergama Krallığı’nın Roma’ya bağlanmasından sonra Magnesia Antik Kenti, bir Roma kenti haline gelmiş. 12. yüzyılda bir Bizans kenti olan Magnesia, yaşanan nehir taşkınlarından dolayı ortaya çıkan hastalıklar yüzünden de zamanla terkedilmiş.

19. yüzyılda ilk olarak Fransız Charles Texier tarafından başlanan kazı çalışmaları 1893 yılına kadar Alman Carl Humann tarafından sürdürülmüş. Uzun yıllar ara verilen kazı çalışmaları 1984 yılından sonra tekrar faaliyete geçmiş ve günümüzde hala devam ediyor.

Magnesia Antik Kenti Girisi
Magnesia Antik Kenti Genel Gorunum

MÖ 4. yüzyılda inşa edilen kent, geniş surlarla korunuyordu. MS 12. yüzyıla kadar yaşamın var olduğu antik kent yapılarının çok az bir kısmı günümüze kadar sağlam bir şekilde gelebilmiş.

Şehirde, stoa, agora, propylon, tapınak gibi bir antik kentte olması gereken birçok yapı varmış önceden, ama henüz ayağa kaldırılamadığı için belirleyici bir rol üstlenmiyorlar.

Magnesia Antik Kenti Kalintilari
Magnesia Antik Kenti Sutunlari

Magnesia’ya gittiğiniz zaman kent merkezinden görülmeyen iki yapı bulunuyor. Gözden kaçırmayın diye onları da belirtmek gerekli. Kentin güneyine doğru 500 metre ilerideki tiyatro bunlardan biri.

Tiyatronun sadece bir kısmı görülebiliyor. Diğer kısımları ise muhtemelen başka yapılarda kullanılmak üzere alınmışlar. Kentin 900 metre güney batısındaki diğer yapı ise stadyum. Bu stadyumun Türkiye’deki en iyi korunan stadyumu olduğu düşünülüyor.

Magnesia Antik Kenti Duvarlari
Magnesia Antik Kenti Su Basmasi

Magnesia Antik Kenti popüler olmadığı için önünde ne bir satıcı var, ne de hediyelik eşya mağazası. Biz gittiğimizde, antik kentin girişindeki görevli kulübesindeki görevliden başka kimseler yoktu. Çok iyi bir stadyumu olmasına rağmen birçok kişi bunun varlığından haberdar değil.

Magnesia Antik Kenti giriş ücreti ve ziyaret saatleri nelerdir?

Magnesia Antik Kenti yaz dönemi 09:00 – 19:00 arası, kış dönemi ise 08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Antik kentte Müzekart da geçiyor.

Magnesia Antik Kenti nerede ve nasıl gidilir?

Magnesia Antik Kenti’nin önüne kadar asfalt yoldan gidilebiliyor. Aydın’ın Germencik ilçesinden Ortaklar Söke karayolunu takip edin. Tekin Köy sınırları içinde Ortaklar’a 4km kala antik kenti görürsünüz.