rotasenin.com

Mudurnu Gezilecek Yerler

Adını tavukçuluk ile duyuran Mudurnu, Osmanlı Dönemi’ne ait olan değeri yüksek yapıları nedeniyle Kentsel Sit Alanı ilan edilmiş. Bolu iline 52 kilometre, Abant Gölü’ne ise 22 kilometre mesafede olan Mudurnu, geziniz sırasında tercih edilebilecek yakınlıkta, sessiz sakin, küçük bir kasaba.

Mudurnu, tavuk üretim çiftliklerinin olduğu bir bölge, Bu nedenle Mudurnu yolculuğunuzda sizi büyükçe bir tavuk karşılar.

Tavuk heykelini geçtiğinizde, tarih kokan Mudurnu görünür gözünüze. Mudurnu, Hisar ve Kulaklı tepeleri arasında kurulmuş bir kent. Yüksek kayalıklara dayanmış bu tarihi ilçede, vadi içinde bulunması sebebiyle, güneş geç doğuyor ve erken batıyor.

Çevresinde birbirinden güzel göllerin olduğu kent, yapı itibarıyla Safranbolu’yu andırmakta. 165 ev, 8 cami, çeşme ve hamamlar ile birlikte toplamda 173 tarihi yapının koruma altına alınması için Kentsel Sit Alanı ilan edilmiş.

Mudurnu Tarihi Sit Alani
Mudurnu Meydani

Ortasında küçük bir derenin aktığı şirin kasaba Mudurnu’da Türkler, ilk defa Selçuklu döneminde yerleşmiş, ardından Osman Bey zamanında Osmanlı İmparatorluğu’nun temelini oluşturmuştur.

Osmanlı Devleti’nin ilk düzenli ordusunun temeli olan Yaya Örgütü‘nü oluşturan, devletin ilk Maliye Hazinesi örgütünü kuran ve Osmanlı’nın ilk veziri olan Halil Hayrettin Paşa, Mudurnuludur.

Mudurnu Deresi
Mudurnu Tarihi Yapilar Gezisi

Yıldırım Bayezid Camii

Osmanlı Devleti döneminde birçok önemli yapı inşa edilmiştir Mudurnu’da. Bunlardan en önemlisi Yıldırım Bayezid Camii‘dir. Üzerinde herhangi bir kitabe bulunmayan caminin, 1374 yılında inşa edildiği tahmin edilir. Caminin yanındaki Yıldırım Bayezid Hamamı ise 1382 yılında yapılmıştır.

Kanuni Sultan Süleyman Camii

1546 yılında Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Kanuni Sultan Süleyman Camii, tek şerifeden ve tuğla kullanılarak inşa edilen bir minaresi, ahşap tavanı ve 90 cm genişliğinde taş duvarları olan bir camidir.

Caminin bahçesinde, insanlardan ayrı ve yalnız yaşayan Halveti tarikatına mensup şeyh ve muridleri olan 8 kişi yatar.

Mudurnu Kanuni Sultan Suleyman Camii Minaresi
Mudurnu Kanuni Sultan Suleyman Camii

Mudurnu Saat Kulesi

Mudurnu’da da Safranbolu‘da olduğu gibi bir saat kulesi var ve bu saat kulesi her saat başı saat kaçsa o kadar çalıyor. Her yarımda ise yalnızca bir defa çalıyor. Böylelikle, insanlar saatin kaç olduğunu duyarak da anlayabiliyorlar.

1890 yılında ahşap olarak inşa edilen saat kulesi, birkaç yangına maruz kalmış ve yıkılıp tekrar inşa edilmiştir. 1963 yılında çıkan bir yangın sonucunda tekrar onarılarak bugünkü halini almıştır.

Mudurnu Saat Kulesi
Mudurnu Saat Kulesi 2

Mudurnu’daki 3,8 x 3,8 genişliğinde 12 metre yüksekliğindeki saat kulesine 5 dakikalık bir yokuşu yürüyerek ulaşılıyor.

Buna değer. Çünkü, Mudurnu’yu, Mudurnu’nun tarihi evlerini, bahçelerini ve camilerini tepeden panoramik olarak görme imkânınız var. Hem de saat kulesinin hemen yanı başındaki küçük büfede oturup yiyeceğiniz Mudurnu Tostu eşliğinde.

Mudurnu Panoramik

Şeyh-ül Ümran Tepesi

Mudurnu’yu tepeden izleyebileceğiniz diğer bir nokta ise kentin karşı tarafındaki tepedir. Tepenin zirvesinde, Mudurnu’nun manevi açıdan önemli bir şahsı olan ve her yıl Temmuz ayının birinci Pazar günü geleneksel anma günü olan Şeyh-ül Umran‘ın mezarı bulunur.

Tabelalar aracılığıyla rahatlıkla bulabileceğiniz tepe yolunda ilerlerken sağ tarafınızda kalan Mudurnu’yu tepeden izleyebilirsiniz.

Mudurnu Tepe

2 veya 3 katlı olan evlerin bir kısmı sahipsiz kalmış, bir kısmı ise evlerin sahipleri tarafından restore edilmiş. Restore edilen yapıların sahiplerinden bazıları, konaklarını ziyaretçilere açarak konaklama hizmeti vermeye başlamış.

Mudurnu’da ahşap oymalı kapıların, pencerelerin, tarihin içinde konaklama imkânınız bulunuyor. Bunlar arasında 200 yıllık Armutçular Konağı, en eski konak olarak biliniyor.

Hacı Abdullahlar Konağı, Fuat Beyler Konağı, Keyvanlar Konağı, Hacı Şakirler Konağı turizme açılmış diğer önemli konaklardandır.

Mudurnu Konak 1
Mudurnu Konak 2

Mudurnu’nun bulunduğu bölge, antik çağda Bithynia Bölgesi‘nin ortalarına denk gelirmiş. Mudurnu Suyu’nun bulunduğu yer ise antik çağda Gallos Irmağı olarak adlandırılırmış ve çevresinde Modrene adında bir komopolis bulunurmuş. Mudurnu’nun isminin bu köyden geldiği düşünülüyor. Mudurnu’nun merkezini geçtikten sonra, sağ tarafta, içinde antik çağdan kalma eserlerin sergilendiği bir bahçe var.

Mudurnu Antik Cag

Eserler arasında çeşitli sunaklar, lahitler ve sütunlar bulunur. Ücretsiz bir şekilde eserleri gezebilir, yanlarındaki levhalardan eserler hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Mudurnu Arkeoloji 1
Mudurnu Arkeoloji 2

Mudurnu ve çevresinde gezilecek yerler nerelerdir?

Mudurnu’ya gittiğinizde sadece Mudurnu’yu değil, çevresindeki gezilebilecek yerleri de ziyaret edebilirsiniz. Göynük, Sülüklü Göl, Çubuk Göl, Abant Gölü ve Yedigöller tercih edebileceğiniz gezi bölgelerinden.

Mudurnu nerede ve nasıl gidilir?

İstanbul’dan Sakarya’ya doğru gidin ve Sapanca Gölü‘nü geçtikten sonra Akyazı tarafına dönün. Tabelalar sizi Mudurnu’ya doğru yönlendirecektir. Bolu Mudurnu arası mesafe 52km (50dk), İstanbul’dan Mudurnu’ya ulaşım ise 260km (3sa 30dk), Ankara’dan biraz daha yakın, 250km (2sa 40dk). Mudurnu’nun Akyazı’ya olan uzaklığı ise 80km (1sa 20dk).