Antalya’nın Kumluca ilçesindeki Rhodiapolis Antik Kenti, Kumluca merkeze 2,5 km mesafede, şehre hakim bir tepe üzerinde kurulu bir şehir.
Eskiden bu tepe olduğu gibi ormanlarla kaplıymış. 2000 yılında çıkan bir yangınla gün yüzüne çıkmış ve 2006 yılında Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik başkanlığında kazı çalışmalarına başlanmış.


Rhodiapolis’e ulaşım bir hayli zorlu. Tepeye çıkış yolu çok dar ve çakıl taşları ile dolu. Herhangi bir tabela olmadığı için kafanızdan sürekli olarak doğru yol olup olmadığını sorgulamanız ve geri dönüp dönmeme ikileminde kalmanız mümkün.
Rhodiapolis Antik Kenti’nin öne çıkan bir yüzü vardır. Tüm Likya kentlerine yardım eden hayırsever Opramoas. Diğer şehirlerin tahrip olan, yıkılan, hasar gören yapılarını yeniden yapılandırır. Rhodiapolis Antik Kent’te, Opramoas’ın bir de anıt mezarı bulunur. Bu anıt mezarda bulunan yazıt, Anadolu’nun en uzun Antik Yunanca yazıtına sahip olma özelliğini taşıyor.


Rhodiapolis, Likya bölgesinin bugüne kadar bilinen ilk ve tek hastanesi olarak önemli bir yere sahiptir. Her ne kadar, bu dönemde bir harabe gibi görünse de, çevresinde çobanlar ile keçileri, koyunları eksik olmasa da, umarım gelecek zamanda önem gösterilen yerlerden biri olacak.
Antik kent, FIRESENCE projesi kapsamında pilot bölge olarak kullanılmakta. Özellikle çevresinde bol miktarda ağaç veya bitki örtüsü olan antik mirasları, çıkması muhtemel yangınlardan korumak ve arkeolojik değerlerdeki kayıpları en aza indirmek için kullanılan bu sistem ile Rhodiapolis, kamera ve sensör ağları ile donatılmış.